ETFSverige
Hem » ETF:er, Headline

Börshandlade fonder för Marijuana går utanför Kanadas gränser

28 januari 2018 Inga kommentarer

Börshandlade fonder för Marijuana går utanför Kanadas gränser ETFBörshandlade fonder för Marijuana går utanför Kanadas gränser

Det ser ut att bli allt mer accepterat att investera i företag som har anknytning till cannabis. Flera av de Börshandlade fonderna för Marijuana som redan finns går nu utanför Kanadas gränser. Orsaken att dessa Börshandlade fonder för Marijuana går utanför Kanadas gränser är att de vill rida på den globala tillväxten i sektorn.

Två nya kanadensiska börshandlade fonder syftar till att ge investerare exponering mot USA och internationella marijuana marknader, sektorer som i stor utsträckning har undvikits av andra ETF på grund av dess juridiska osäkerhet.

Horizons ETFs satsar på ”junior marijuana” odlare

Horizons ETFs Management Canada Inc. lämnade in ett preliminärt prospekt för att starta en ny ETF. Denna börshandlade fond skall följa utvecklingen av ett junior marijuana growers index ETF som inkluderar företag med verksamhet i USA Detta står i motsats till Horizons befintliga Marijuana Life Sciences Index ETF HMMJ som undviker amerikanska odlare och fokuserar på större företag med tillhörande exponering som Scotts Miracle-Gro Co.

Vidare inlämnade Evolve Funds Group Inc en ansökan för att starta världens första aktivt förvaltade marijuana ETF under kortnamnet SEED. Denna börshandlade fond kommer i första hand kommer att fokusera på kanadensiska börsnoterade företag med målet att köpa värdepapper i andra länder som legaliseringsspridningar. Det har också möjlighet att investera upp till 10 procent av fonden i privata företag.

”På kort och medellång sikt ser vi sannolikt mer legalisering i olika länder och om så är fallet kommer du att börja se fler företag noterade på marknader som Tyskland”, säger Raj Lala, koncernchef för Torontobaserade Evolve.

Den nya Horizons ETF kommer att listas på Kanadas Aequitas NEO Exchange istället för Toronto Stock Exchange, där Horizons andra marijuana ETF handlas. Evolve pratar för närvarande med båda börserna. TSX har sagt att det kan avlista marijuana-aktier som strider mot amerikansk federal lag.

Lagligt i flera stater men olagligt på federal nivå

Medan marijuana är laglig i flera amerikanska stater, inklusive Kalifornien och Colorado, är det olagligt federalt. Kanada planerar att legalisera cannabis över hela landet i sommar. Denna motsättning har skapat ett värderingsgap mellan marijuanaföretag med kanadensisk verksamhet och amerikanska företag. Detta har gjort att flera amerikanska företag överväger att lista sina aktier norr om gränsen på börser som NEO och TSX.

Företag med amerikansk verksamhet som kan dra nytta av lanseringen av den nya Horizons ETF inkluderar CannaRoyalty Corp., iAththus Capital Holdings Inc., MPX Bioceutical Corp., Marapharm Ventures Inc., Friday Night Inc. och Sunniva Inc., säger Beacon Securities.

Beacon Securities skriver i en analys att februari 2018 skulle kunna vara en bra månad att börja förvärva aktier av amerikanska operatörer och mindre kanadensiska cannabisföretag. Skulle det gå som planerat kommer både aktiekurser och likviditet hos de amerikanska operatörerna att bli oproportionerligt påverkade genom denna ETFs nya köpkraft.

De två befintliga börshandlade fonderna med fokus på marijuana – Horizons och den amerikanska handeln ETFMG Alternative Harvest ETF – har fascinerat investerare. Horizons Life Sciences ETF attraherade 126 miljoner dollar av inflöden under den första veckan av 2018, det största inflödet för någon kanadensisk ETF under den perioden, enligt National Bank Financial. Den har nu tillgångar på 773 miljoner kanadadollar.

 

 

 

 

Alternative Harvest såg sina tillgångar svälla

Alternative Harvest såg sina tillgångar svälla från 5,7 MUSD den 26 december 2018, den första handelsdagen, till 355 miljoner dollar. Denna ETF har mer än hälften av sina tillgångar i Kanada, med toppinnehav som Canopy Growth Corp. BI Global Cannabis Competitive Peers Index har nästan tredubblats sedan 1 november.

”Med förändringen på kapitalmarknaderna växer cannabissektorns tillväxt i allmänhet dörren för att vi ska kunna skapa en ETF som är mycket mer specialiserad för marijuanaodlare”, säger Steve Hawkins, vice verkställande direktör i Toronto baserade Horizons. ”Detta kommer att bli en högre riskprodukt”, sa Hawkins. ”Det kommer att bli betydligt mer volatilt enligt vår uppskattning.”

Kommentarer är avstängda.