ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Börshandlade fonder för könsdiversitet populära i Kanada

9 juni 2018 Inga kommentarer

Börshandlade fonder för könsdiversitet populära i KanadaBörshandlade fonder för könsdiversitet populära i Kanada

Efter lanseringen av RBC Vision Women’s Leadership MSCI Canada Index ETF (RLDR) skett i Kanada har Börshandlade fonder för könsdiversitet fått en ökad popularitet. Detta index lanserades den 8 mars (Internationella kvinnodagen) och började handlas på Aequitas NEO Exchange Inc.

Den ansluter sig till två andra nyligen utvecklade ETFer för könsdiversitet i Kanada: Evolve North American Gndr Div ETF (HERS) lanserades i september och blev den första kanadensiska domicilerade ETF med ett könsdiversitettema. Detta följdes i december av Mackenzie Global Leadership Impact ETF (MWMN). Det finns nu tre börshandlade fonder för könsdiversitet populära i Kanada.

En ren kanadensisk ETF

Deborah Frame, VD och Chief Investment Officer i Frame Global Asset Management, sade att tanken på en ren kanadensisk ETF uppstod efter den uppmärksamhet som SPDR® SSGA Gender Diversity Index ETF (SHE) fick när den blev Årets bästa ETF på Inside ETFs konferens i Florida i januari 2018.

”En konversation som initierades med ett antal ETF-leverantörer i Kanada ledde till att RLDR skapades på RBC, säger Frame. ”Liksom hon tror jag att från ett affärsmässigt perspektiv – en ren inhemsk fokus kommer att ha bredaste vädjan. RLDR investerar uteslutande i kanadensiska företag.”

Hon tillade att OMERS, en av de största pensionsfonderna i Kanada, bidragit med 100 miljoner kanadensiska dollar i såddfinansiering till RLDR. Ettomfattande godkännande som hjälper fonden att uppnå trovärdighet.

Vad driver könsdiversitets ETFerna i Kanada?

Könsdiversitet är inte bara meningsfullt ur ett socialt perspektiv, det är också meningsfullt ur ett affärs- och investeringsresultatperspektiv. Den senaste MSCI-rapporten som tittar på kvinnor i styrelserna konstaterar att företag med både en mer varierad styrelse och starkare talangsledningspraxis haft en högre tillväxt i arbetstagarnas produktivitet jämfört med företag med enbart olika styrelser och företag som endast har styrelser med starka talangledningspraxis.

Dessa företag överträffade företag med både mestadels manliga styrelser och låga talangshanteringspraxis. Dessa företag hade de lägsta produktivitetstillväxt hos sin personal i förhållande till sina branschpartners.

Vad är unikt när det gäller lanseringen av RLDR?

Medan RBC-produkten är den tredje börshandlade fonden för könsdiversitet att nå den kanadensiska marknaden är det den första fonden att fokusera enbart på kanadensiska företag. Att välja en ren kanadensisk satsning på könsdiversitet kan ses som ett tecken på tro på hemlandet, men det finns många fördelar för denna ETF för en majoritet av investerarna i Kanada.

Som land har Kanada en mycket progressiv syn på att nå en förbättrad mångfald och jämställdhet mellan könen är en viktig del av detta uppdrag.

Möjligheten att isolera kanadensiska företag som har flyttat mot detta mål gör det möjligt för investerare att unikt dra nytta av de förväntade bättre resultaten för dessa företag i ett enda investeringsverktyg.

Erfarenheter från Japan där en liknande ETF lanserades förra året har visat att vissa företag som inte ursprungligen var kvalificerade för indexintegration har tagit steget ut för att göra förändringar för att kunna ingå i indexet.

Kommentarer på de amerikanska marknaderna och ETFer för jämställdhet mellan könen?

En av utmaningarna hos alla ETFer är indexkonstruktionen och värdedrivarna för det indexet som ligger utanför den börshandlade fondens huvudfokus.

I USA ger SHE exponering mot företag än vad som skadas och hjälps av skattereformer och tariffdiskussioner i olika viktningar än de bredare indexerna.

I Kanada marknadsförs RLDR på marknaden. TSX är ett mer volatilt index eftersom det är starkt koncentrerat inom tre sektorer (energi, material, finans) som är ganska cykliska. TSX har också betydande representation inom informationsteknik, hälso- och sjukvård, konsumentsektorn och konsumentdiskretionär i förhållande till övriga av världen. Den kanadensiska marknaden har också 36 % av kapitaliseringen i de tio största aktierna, jämfört med 17 procent för den amerikanska marknaden.

Historien har visat att i relativa termer, oavsett land, så har företag som visar ett engagemang för jämställdhet mellan könen levererat ett bättre investeringsresultat än företag som inte gör det.

Kommentarer är avstängda.