ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Börshandlade fonder för emerging markets har mer att ge

2 december 2017 Inga kommentarer

Börshandlade fonder för emerging markets har mer att geBörshandlade fonder för emerging markets har mer att ge

Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (NYSEArca: VWO) och iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) är två av de största börshandlade fonderna för emerging markets. Under 207 har dessa varit ett av de bättre områdena att satsa på, i alla fall de som varit noterade i dollar. Trots den stora uppgången finns det anledning att tro att börshandlade fonder för emerging markets har mer att ge på uppsidan.

Faktum är att vissa analytiker tror att tillväxtmarknader kan fortsätta att ge upphov till investerare. Det finns emellertid vissa risker att vara uppmärksam på. Historiska data indikerar den nuvarande tjurmarknaden på tillväxtmarknaderna kan fortsätta ytterligare ett tag.

Kan dubblas på två år

Detta är bland annat den syn som Bank of America Merrill Lynch har just nu. Baserat på en analys av sex tidigare tjurmarknader i utvecklingsnationers aktier som går tillbaka till 1976 säger banken att uppgången kan fortsätta. Den nuvarande situationen är lite annorlunda än de som kom före denna och emerging markets kan enligt den amerikanska investmentbanken fördubblas på två år.

Utöver VWO och EEM finns också iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: IEMG), ett lågkostnadsalternativ till EEM. Detta är en av de ETFer som sett störst nettoinflöden under året eftersom investerare kontinuerligt letat efter alternativ med låga avgifter när de köper aktier och börshandlade fonder.

De billigaste börshandlade fonderna för tillväxtmarknader

ETF-investerare slängde också pengar till utomeuropeiska marknader där värderingarna verkar billigare i förhållande till de högre aktiekurserna i USA. Amerikanska aktier handlas till ett p/e-tal på cirka 18 jämfört med historiska medelvärden på 15. IEMG och VWO är bland de ledande 10 ETFerna när det gäller nya tillgångar. IEMG och VWO debiterar båda en förvaltningskostnad om 0,14 % per år, vilket gör dem till de billigaste börshandlade fonderna för tillväxtmarknader.

Emerging Markets-aktier har rusat runt 60 procent sedan början av 2016, men den senaste tidens uppgång som skett trots spänningar på den koreanska halvön har gjort att vissa investerare varnat för att en korrigering kommer. BofAML anser emellertid att den nuvarande tjurmarknaden sannolikt kommer att sluta på samma sätt som de senaste sex, det vill säga den kommer att krossas av lågkonjunktur eller bli utmattad av övervärderingar.

Även i kölvattnet efter spänningar på den koreanska halvön har EEM och IEMG handlats betydligt högre i år. VWO följer inte MSCI Emerging Markets Index eller något annat relaterat MSCI-index, så denna ETF har ingen exponering mot Sydkorea eller sydkoreanska aktier.

Kommentarer är avstängda.