ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Sluta överreagera på börsens svängningar

23 maj 2017 Inga kommentarer

Sluta överreagera på börsens svängningarSluta överreagera på börsens svängningar

Lugna ned sig, det är dags att sluta överreagera på börsens svängningar. Under förra veckan fick vi se hur börskurserna föll inte bara en dag utan två dagar i följd. Vi talar om någon enstaka procentenhet men tidningsrubrikerna gav sken av att börsen var i fritt fall. Att Dow Jones faller med 250 punkter är inte trevligt, inte för den som är positionerad för en uppgång. 250 punkter är emellertid inte en katastrof. Det är inte 1996 när Dow Jones handlades mellan 5 000 och 6 000. I dag handlas detta index på 21 000. Du följer det nedan i realtid.

Dow Jones

(klicka för att förstora diagrammet)

Vad vi ser i diagrammet är hur sektorer som Materials, Industrials och finanssektorn håller tillbaka börserna. De bidrar inte till att få aktiekurserna att stiga. Låt oss istället titta på iShares Nasdaq Biotechnology ETF (NasdaqGM: IBB), Technology Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLK) och Consumer Discretionary Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLY). Den sista börshandlade fonden investerar i så kallade sällanköpsvaror. Dessa tre ETFer har slagit S&P 500 med råge och de är marknadsledande.

(klicka för att förstora diagrammet)

(klicka för att förstora diagrammet)

83 procent av bolagen bättre än väntat

Enligt data från S & P Dow Jones så hade per den 4 maj 2017 inte mindre än 49 teknikbolag rapporterat för det första kvartalet. Av dem hade 83 procent slagit prognoserna. Lika många konsumentdiskretionära företag rapporterade resultat och där överträffade 78 procent sina förväntningar.

Data från S&P Dow Jones visar att tekniksektorn handlas till ett forward p/e-tal om 16,5. De konsumentdiskretionära företagen handlas till 18 gånger vinsten 2018 och hälso- och sjukvårdssektorn till 14,75 gånger det prognosticerade resultatet för 2018. Börsen drivs av värderingar och det faktum att vi kommer ut ur en lågkonjunktur.

Aktiemarknaden är framåtblickande, det har sedan i mars 2017 berättat för oss att Trump Trade är död. När det gäller försvagningen av dollarn har den pågått i veckor, om inte månader redan. Förra veckans svaghet i dollarn är inget annat än en fortsättning på en trend som redan är väl förankrad.

(klicka för att förstora diagrammet)

Avkastningen på de tioåriga amerikanska statsobligationerna befinner sig på mer eller mindre samma nivå som i november 2016.

(klicka för att förstora diagrammet)

Den som kommer ihåg hur volatil börsen var under hösten 2008, eller under vintern 2009 tar detta med ro och ser möjligheter att köpa. Det vi har sett är någon enstaka procents rörelser nedåt, och sedan när betyder det att vi sett en ny trend? Betänk att S&P 500 ligger strax under sin all time high. Gå ut i solen, njut av den kommande sommaren och sluta lyssna på allt brus som börsen skapar.

S&P 500

Kommentarer är avstängda.