ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Börsen stärks på räntebesked

17 mars 2017 Inga kommentarer

Börsen stärks på räntebeskedBörsen stärks på räntebesked

Aktiemarknaden, såväl den svenska som den amerikanska börsen stärks på räntebesked från FED. Beskedet om att FED skulle genomföra den första av årets tre aviserade räntehöjningar var väntat. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har som väntat höjt sin styrränta med 0,25 procentenheter till intervallet 0,75-1,00 procent.

Det amerikanska referensindexet S&P 500, och de börshandlade fonder som investerar i detta index, till exempel SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY), iShares Core S&P 500 ETF (NYSEArca: IVV) och Vanguard 500 Index (NYSEArca: VOO), steg samtliga på räntebeskedet.

Den amerikanska ekonomin har visat stora förbättringar, framförallt när det gäller arbetsmarknaden som visar på nära full sysselsättning och en stigande inflation. Många investerare räknar med att Donald Trumps administration kommer att anta en allt mer expansiv politik, som kan leda till att FED kommer att höja räntan i en allt snabbare takt. Överlag ligger förväntningarna på räntehöjningar, och att FED kommer att anta en allt mer hökaktig inställning. Om prognoserna är korrekta kan det bli frågan om de fyra räntehöjningar som tidigare har aviserats. Det viktigaste här är FED verkligen behöver ligga steget före kurvan, så att de inte är i en svår situation där de måste höja för fort.

Guldpriset har stigit

Överraskande nog var det guldpriset och de ETFer som följer detta som steg mest inför beslutet. VanEck Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) och VanEck Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDXJ), de två största av de börshandlade fonder som investerar i guldproducerande företag steg vilket även SPDR Gold Shares (NYSEArca : GLD), den ETF som investerar i fysiskt guld gjorde. Det kan tolkas som att det finns vissa investerare som inte tror på att FED kommer att fortsätta att höja räntan.

Bankerna hamnade i motvind efter Fed-beskedet. Citigroup sjönk 1 procent medan Bank of America backade 0,6 procent. För 2018 flaggar den amerikanska centralbanken fortfarande för tre räntehöjningar.

USA S&P 500

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) är ett aktieindex över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA. Det är det näst största indexet i USA efter Dow Jones Industrial Average. Aktierna som ingår i indexet handlas på New York Stock Exchange eller NASDAQ och väljs ut av en kommitté som väljer ut aktierna så att indexet ska vara representativt för USA:s industri. Företagen som räknas med i S&P 500 är alla amerikanska och har ett marknadsvärde på 5,3 miljarder US dollar eller mer.

Indexet S&P 500 är utvecklat av institutet Standard & Poor’s i USA och underhålls av S&P Dow Jones Indicies som är ett samriskföretag, majoritetägt av McGraw Hill Financial. Samma företag ansvarar även för Dow Jones Industrial Average.

Kommentarer är avstängda.