ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Börsen på rekordnivå på spekulation om Trumps skatteförslag

10 februari 2017 Inga kommentarer

Börsen på rekordnivå på spekulation om Trumps skatteförslagBörsen på rekordnivå på spekulation om Trumps skatteförslag

Den amerikanska aktiemarknaden handlas till nya rekordnivåer efter det att den amerikanske presidenten Donald Trump har gått ut och lovat att han inom kort skall göra ett officiellt uttalande som skulle vara ”fenomenalt när det gäller skatterna.” Kommer det att driva börsen på rekordnivå eller kommer hans förslag att tas emot platt av placerarna?

S&P 500, den amerikanska börsens referensindex och de börshandlade fonder som replikerar detta börsindex, till exempel SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY), iShares Core S&P 500 ETF (NYSEArca: IVV) och Vanguard 500 Index (NYSEArca: VOO), steg med cirka 0,6 procent under torsdagen.

De amerikanska börserna öppnade optimistiskt som en följd av de bokslutskommunikéer som släpptes innan handeln började. Aktiemarknaden tog sedan fart och vi fick se börsen på rekordnivå efter det att Trump möte ett antal flygbolagschefer i Vita Huset och berättade för dem att han har för avsikt att göra ett uttalande som skulle vara ”fenomenalt när det gäller skatterna” rapporterar Wall Street Journal. Trump skall ha sagt till flygbolagscheferna att sänka det totala skattetrycket för amerikanska företag är det som är viktigt.

Finanssektorn ledde utvecklingen

Finanssektorn steg på detta uttalande, och bland vinnarna fanns den börshandlade fonden XLF, Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF) som investerar i finansiella företag som ingår i S&P 500. XLF avslutade handeln med en uppgång på 1,2 procent.

Trump avslöjade också att han har för avsikt att skära ned på antalet regleringar och att satsa på finansiering av infrastrukturuppgraderingar som han tror kommer att leda till att företagen kan komma att anställa fler personer.

Amerikanska aktier har stärkts sedan Trumps valseger, och de har stigit på förhoppningar om att den nya administrationen skulle föra en politik för att underblåsa den ekonomiska tillväxten och stärka företagens vinster. Den så kallade ”Trumpeffekten” har avtagit något under de senaste veckorna sedan aktiemarknaden tålmodigt har väntat på att den nye presidenten skall klargöra sina positioner. Nu när Trump har börjat uppfylla sina vallöften ser vi hur aktierna fortsätter att stiga.

USA S&P 500

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) är ett aktieindex över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA. Det är det näst största indexet i USA efter Dow Jones Industrial Average. Aktierna som ingår i indexet handlas på New York Stock Exchange eller NASDAQ och väljs ut av en kommitté som väljer ut aktierna så att indexet ska vara representativt för USA:s industri. Företagen som räknas med i S&P 500 är alla amerikanska och har ett marknadsvärde på 5,3 miljarder US dollar eller mer.

Indexet S&P 500 är utvecklat av institutet Standard & Poor’s i USA och underhålls av S&P Dow Jones Indicies som är ett samriskföretag, majoritetsägt av McGraw Hill Financial. Samma företag ansvarar även för Dow Jones Industrial Average.

Kommentarer är avstängda.