ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Börsen fortsätter att rusa uppåt efter Yellens uttalande

16 februari 2017 Inga kommentarer

Börsen fortsätter att rusa uppåt efter Yellens uttalandeBörsen fortsätter att rusa uppåt efter Yellens uttalande

Såväl den amerikanska som den svenska börsen fortsätter sin rusning uppåt i veckan efter det att FEDs ordförande Janet Yellen pekat på att de stärkta ekonomiska signalerna kan stödja kortfristiga räntehöjningar. Börsen fortsätter att rusa uppåt efter Yellens uttalande.

Det amerikanska referensindexet S&P 500 steg tillsammans med de börshandlade fonder som replikerar avkastningen av detta index, till exempel SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY), iShares Core S&P 500 ETF (NYSEArca: IVV) och Vanguard 500 Index (NYSEArca: VOO). Det är värt att nämna att även finanssektorn som gynnas av högre räntor har haft en bra utveckling, något som märkts på hur kursen utvecklats för bland annat Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF).

Försenade räntehöjningar kan komma att tvinga FED att höja sina styrräntor

Yellen säger att försenade räntehöjningar kan komma att tvinga FED att höja sina styrräntor i en alltför snabb takt, något som i sin tur riskerar att hämma den amerikanska och den globala ekonomin. Hon säger att om FED väntar alltför länge med att ta bort den ackomodering som finns i dag så kan det leda till att FOMC måste höja räntan så pass snabbt och mycket att det kan leda till störningar på finansmarknaderna vilken kan driva ekonomin in i en recession.

Vidare varnar Yellen för en osäkerhet under Donald Trump särskilt kring oron för hans ekonomiska politik. Hans expansiva ekonomiska löften har eldat på börsuppgången men hon säger att den nye presidenten har visat en brist på tydlighet i sin politik. Det är för tidigt att säga vilka politiska förändringar som kommer att införas eller vilka ekonomiska effekter som de kommer att leda till.

Ytterligare höjningar att vänta

Yellen vill inte säga något ytterligare om de tre räntehöjningar som kommunicerats skall äga rum under 2017, inte heller när de skall komma. De flesta tror emellertid att vi kommer att få se en räntehöjning redan i mars, följt av ytterligare en under juni 2017. Det finns emellertid ingen garanti för att det sker en räntehöjning under mars, men FED vill kunna ha den möjligheten och de finansiella marknaderna verkar ha prissatt att en räntehöjning sker under mars.

Även om det blir en räntehöjning vill investerarna se en förbättrad ekonomisk situation, och att företagens fundamenta förbättras för att de skall handla upp aktiekurserna ytterligare.

USA S&P 500

S&P 500 (Standard & Poor’s 500) är ett aktieindex över 500 stora börsnoterade aktiebolag som handlas i USA. Det är det näst största indexet i USA efter Dow Jones Industrial Average. Aktierna som ingår i indexet handlas på New York Stock Exchange eller NASDAQ och väljs ut av en kommitté som väljer ut aktierna så att indexet ska vara representativt för USA:s industri. Företagen som räknas med i S&P 500 är alla amerikanska och har ett marknadsvärde på 5,3 miljarder US dollar eller mer.

Indexet S&P 500 är utvecklat av institutet Standard & Poor’s i USA och underhålls av S&P Dow Jones Indicies som är ett samriskföretag, majoritetägt av McGraw Hill Financial. Samma företag ansvarar även för Dow Jones Industrial Average.

Kommentarer är avstängda.