ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

BLT-smörgåsar ger vinst för svinuppfödare

6 augusti 2017 Inga kommentarer

BLT-smörgåsar ger vinst för svinuppfödare lean hogs majsprisernaBLT-smörgåsar ger vinst för svinuppfödare

Lean hogs är den mest framgångsrika råvaran denna månad när de amerikanska konsumenterna festar loss på sina bacon, sallad och tomat (BLT) smörgåsar. Även om grisar kanske inte kan flyga så är det i alla fall möjligt för terminspriserna att göra det. Vi har sett terminspriset för lean hogs öka med med än tolv procent den senaste månaden. Enligt en analys som publicerats av ETF Securities så har ingen annan av de stora råvarorna utvecklats lika bra. Kan trenden ge en fortsatt vinst för svinuppfödare?

Efterfrågan på magert griskött är i topp

Priset på lean hog futures för augusti leverans har stigit från under 70 cent per pund i april till som högst 85 cent per pund tidigare denna månad, enligt CME Group. Det är enligt ETF Securities säsongsefterfrågan på bacon som varit den stora värdedrivaren. ETF Securities skriver att efterfrågan på magert griskött är i topp. Lean hogs priset dra nytta av BLT-säsongen i USA. Denna prisuppgång sker vanligtvis varje sommar.

Det går däremot inte att se en korrelation med prisrörelserna på sallad eller tomater. Majonnäs, en annan viktig ingrediens i BLT- smörgåsar, handlas inte på råvarumarknaden. Pirset för magert griskött har nu stigit och handlas 40 procent över sitt 200 dagars glidande medelvärde. Detta är långt bättre än den näst starkaste råvaran, vete. Traders som går in i marknaden nu riskerar att köpa grisen i säcken. Säsongsmönstren visar att priset kommer att falla tillbaka igen.

Lean hog plus 45 procent

Under de senaste tre månaderna har lean hog priset ökat med 48,5 procent. En investering i S&P 500 skulle ha returnerat en investerare drygt fem procent under samma period.

Emellertid måste investerare som vill ta hem några snabba bacon strida mot hög volatilitet på köttmarknaden. Svinpriserna brukar toppa runt juni eller juli, medan majspriserna (huvudfödan för boskap) också kan påverka priserna på lean hog futures genom att ändra det viktiga förhållandet mellan majs och griskött – ett mått på lönsamheten hos djuruppfödningen.

Efterfrågan på bacon i Amerika har ökat stadigt de senaste åren. Enligt marknadsundersökningsföretaget Nielsen köpte amerikaner 14 procent mer bacon under 2016 än vad de gjorde 2013. Lean hogs är huvudenheten för transaktioner på fläskmarknaden, ett enda kontrakt som svarar för 40 000 pounds svinkött, cirka 18 ton.

Kommentarer är avstängda.