ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Blackrock flyttar listningen av 50 ETFer

3 juli 2017 Inga kommentarer

Blackrock flyttar listningen av 50 ETFer börshandlade fonderBlackrock flyttar listningen av 50 ETFer

Under fredagen kom nyheten om att Blackrock flyttar listningen av 50 ETFer från New York Stock Exchange, NYSE, också kallat New York börsen. Kapitalförvaltningsjätten Blackrock meddelar att företaget istället avser att lista de börshandlade fonderna på konkurrerande marknadsplatser. Flytten av de börshandlade fonderna är ett svar på den ökade konkurrensen inom den snabbväxande ETF-industrin.

BATS och Nasdaq är aktuella

Världens största kapitalförvaltare och utgivare av ETFer kommer att flytta 30 av sina iShares-varumärkes ETF till CBOE Holdings Bats Exchange och ytterligare 20 ETFer till Nasdaq. BlackRock hade per den 31 mars 2017 1 400 miljarder dollar under förvaltning.

I dag finns huvuddelen av de mer än 2 000 börshandlade fonder som handlas i USA noterade på NYSEArca som ägs av Intercontinental Exchange. Vi har under de senaste åren sett hur konkurrenterna har aggressivt försökt vinna utgivare och handlare, bland annat genom att erbjuda dem förmånligare villkor. Efter att förändringarna gjorts den 1 augusti, kommer iShares fortfarande att ha 209 ETF-listor listade på NYSEArca.

Tekniska störningar har drabbat ETF-handeln hos NYSE

NYSE har under våren 2017 haft en del tekniska problem som har påverkat handeln med börshandlade fonder. I mars 2017 inträffade bland annat en teknisk störning som gjorde det omöjligt att genomföra en så kallad stängningscall i slutet av handelsdagen.

Samara Cohen, chef för iShares Capital Markets, sade i ett pressmeddelande: ”En blomstrande marknad för ETFer kräver ett robust, elastiskt ekosystem, med flera deltagare som engagerar sig i kontinuerlig innovation och förbättrade kundupplevelser.” NYSE har däremot valt att inte uttala sig i frågan.

I USA har de börshandlade fonderna kommit att få en allt större del av marknadsaktiviteten. Det gör att noteringen av ETFer kommit att bli allt mer viktigt för börser och marknadsplatser som vill kunna öka sina handelsvolymer men också sälja sin kursdata. I flera börshandlade fonder, till exempel SPDR S & P 500 ETF (NYSEArca: SPY) och iShares Russell 2000 ETF (NYSEArca: IWM) är den dagliga omsättningen större än i de flesta aktier som handlas på de amerikanska börserna.

Kommentarer är avstängda.