ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

En fond som dragit fördel av Bitcoin rallyt

31 maj 2017 Inga kommentarer

En fond som dragit fördel av Bitcoin rallytEn fond som dragit fördel av Bitcoin rallyt

En börshandlad fond som i investerar i disruptive companies, företag som skakar om den befintliga marknaden, var en av de första att investera i krypotvalutan Bitcoins i in portfölj. Detta drag har betalat sig. ARKW är en fond som dragit fördel av Bitcoin rallyt vi sett de senaste veckorna. ARK Web x.0 ETF (NYSEArca: ARKW) var även en vinnare under april 2017. Under denna månad var ARKW den bäst presterande börshandlade fonden (utan hävstång) och rapporterade en värdeökning om 16,5 procent mätt i dollar.

Aktivt förvaltad med fokus på disruptive companies

ARKW är en aktivt förvaltad börshandlad fond som investerar i så kallade disruptive companies. ARKW var den första ETFen vi känner till som investerade i Bitcoins efter det att portföljförvaltaren förvärvade börsnoterade aktier i Greystone’s Bitcoin Investment Trust (OTCQX: GBTC).

ARKWs ursprungliga exponering mot GBTC var bara 0,3 % av det förvaltade kapitalet. Numera är det emellertid annorlunda. I dag är Bitcoin Investment Trust den största enskilda komponenten i ARKW och har en kapitalandel om 8,8 procent. Detta efter att värdet på GBTC ökat i värde med 270 procent under april 2017.

Handlas på OTC-marknaden

GBTC som handlas på OTC-marknaden i USA, köper och säljer Bitcoins genom en vanlig depå hos en Internetmäklare i USA, men är strukturerat som en öppen fond. Bitcoin Investment Trust har emellertid stigit i värde på förhoppningarna om att tech entreprenören Barry Silbert skall investera i fonden i samband med en börsintroduktion. Detta kan komma att ske i oktober 2017.

Bitcoin Investment Trust stärktes också, eftersom den underliggande tillgången, krypotovalutan Bitcoin, nu handlas till omkring $ 2,268,6. Bitcoin rallyt fick den att stiga med 57,5% under den senaste månaden.

Bitcoin, ett alternativ till FIAT valutorna

Fondleverantör ARK Invest anser att bitcoin, en form av digital valuta som har ökat i popularitet som ett alternativ till traditionella pappersvalutor, kan störa den mellanliggande betalningsplattformsindustrin på 500 miljarder dollar, som omfattar kreditkort, elektroniska betalningar och överföringar.

Den nya valutan har redan fått bred acceptans från stora företag, bland annat Dell (NasdaqGS: DELL), Overstock (NasdaqGS: OSTK) och Expedia (NasdaqGS: EXPE).

Bitcoin är en decentraliserad digital valuta, eller krypotvaluta, baserad på ett peer-to-peer-nätverk och kan bytas ut via datorer internationellt utan en finansiell förmedlare. Systemet introducerades först av Satoshi Nakamoto 2009.

Investerar i företag som drar fördel av tekniken

ARKW investerar i ett antal företag som dra nytta av ökad användning av gemensam teknik, infrastruktur och tjänster inom cloud computing, stora data, sociala medier, Internet, enheter och gateways, e-handel, medieekosystem, hälsovård, delningsekonomi, Telekom och kryptokurvor.

ARKW har dels investerat i GBTC, men var också tidigt ute i en rad andra kända företag. Bland dessa kan nämnas AthenaHealth 7.0%, Amazon.com 6,9%. 2U Inc 4,3%, HortonWorks 4,1%. Vidare finns innehav i Tesla 3,9%, Nvidia 3,9%, Netflix 3,3%, Alphabet Inc 3,2% och Facebook 3,2%. Denna börshandlade fond har allokerat 67,5 procent av sitt kapital mot tekniksektorn och 25,7 procent mot sällanköpsvaror. Fem procent har investerats inom segmentet Finansiella tjänster. Bitcoininvesteringen faller inom tekniksektorn.

Bitcoin/USD

Kommentarer är avstängda.