ETFSverige
Hem » Featured, Headline

En europeisk bank tror att Bitcoin kommer rusa till 60 000 USD

31 december 2017 En kommentar

En europeisk bank tror att Bitcoin kommer rusa till 60 000 USDEn europeisk bank tror att Bitcoin kommer rusa till 60 000 USD

En europeisk bank tror att Bitcoin kommer rusa till 60 000 USD innan denna kryptovaluta kraschar ned till 1 000 USD igen. Det är danska Saxo Bank som nyligen har publicerat sina förutsägelser för 2018. Högst upp på listan står att bitcoin kommer att rasa till 1 000 USD, att USA kommer att hamna i en recession och att Kina kommer att lansera egna, yuandenominerade oljeterminer.

Det är den tiden på året igen när alla tycks vara profet och agera Nostradamus. De tittar in i sina kristallkulor och gör förutsägelser om vad vi kommer att se nästa år.

Det finns ett underbart citat, som ibland tillskrivs Mark Twain ”Förutsägelser är svåra att göra, speciellt om framtiden”. Det är inte Twain som sade detta, utan det är istället ett gammalt danskt ordspråk. Oavsett detta så är det sant, det bästa vi kan göra är att försökta se de stora trenderna och försöka förstå riktningen. De mer fina detaljerna av utfall och timing är bara gissningar.

Outrageous Predictions

Efter att ha sagt detta så vill jag påpeka att jag uppskattar Saxo Banks årliga ”Outrageous Predictions”, om inte annat för dess underhållningsvärde. Flera av de förutsägelser som finns med brukar emellertid ha en stor sannolikhet att inträffa trots att de när de skrivs verkar helt osannolika. Saxo har publicerat sina förutsägelser för 2018, och det går bland annat att läsa följande

Bitcoin kommer att kollapsa till 1 000 USD

Denna var intressant. Förra året skrev Saxo att vi skulle få se hur Bitcoin rusade från 700 USD till över 2 100 USD. De hade rätt, men de missade att priset skulle fortsätta ytterligare, upp över 17 000 USD. För 2018 spår Saxo att Bitcoin kommer att toppa på 60 000 USD, och att marknadsvärdet kommer att nå över en triljon dollar. Banken tror också att ett antal regeringar kommer att försöka genomföra koordinerade attacker i syfte att förbjuda kryptovalutor.

Samtidigt skall dessa regeringar skapa egna blockkedjor och kryptovalutor vilket kommer att leda till att Bitcoin kraschar på 1 000 USD.

FED tappar kontrollen

Saxo förutspår att den amerikanska ekonomin börjar lida 2018, och obligationsmarknaden börjar smälta samman. Detta resulterar i en massiv höjning av räntorna, som den amerikanska regeringen inte har råd med.

I syfte att rädda sig egen solvens sätter det amerikanska finansdepartementet ett tak på räntorna på 2,5 procent. Samtidigt kommer den olyckliga Fed att bli syndebock hos politiker för ekonomins svaga prestation, en obligationsmarknad i oro och förvärringen av den redan förvärrade ojämlikheten som orsakats av år efter den globala finansiella krisen kvantitativa lättnader.

Kina lanserar sin egen ”petro-renminbi”

Du kanske har märkt att oljepriset, nästan överallt i världen, är kvoterat i amerikanska dollar. Oavsett om du pratar om ett fat olja som borras utanför Brasilien, Saudiarabien, Kanada eller Norge, är priset nästan alltid kvoterat i amerikanska dollar.

Det innebär att alla som köper och säljer olja – från utländska regeringar till multinationella företag – handlar i amerikanska dollar.

Med tanke på att olja är världens mest omsatta handelsvara, är detta förhållande ett enormt övertag för amerikanska dollar. Det tvingar det mesta av världen att effektivt hålla och använda amerikanska dollar om de vill använda olja.

I ekonomin är denna idé känd som petrodollaren. Och USA har till och med gått i krig för att skydda den. Men Saxo förutsäger att Kina 2018 kommer att lansera sin egen Petro-renminbi (har inte samma ring …), vilket innebär att den kinesiska regeringen kommer att upprätta ett oljekontrakt som kvoteras och avvecklas i sin egen valuta, inte amerikanska dollar.

Detta skulle vara en enorm affär … en stor avvikelse från årtionden av prejudikat och ett stort slag mot USAs dominans.

Saxo har ett antal andra förutsägelser för 2018, några av dem är mycket underhållande. Du kan läsa hela listan här.

Följ kursen på Bitcoin

Kommentarer »