ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Bitcoin från en bankmans synvinkel

12 oktober 2017 Inga kommentarer

Bitcoin från en bankmans synvinkel

Alla ingredienser för livet på jorden fanns tillgängliga i den primordiala soppen, men det krävdes en del okända katalysatorer för att skapa rätt kombinationer. På det sättet kom mänskligheten att uppstå. På samma sätt fanns all teknik för att möjliggöra krypovalutor redan runt omkring 1990-talet. Det var emellertid först i samband med finanskrisen som drivkrafterna kom för att skapa krypovalutor. Satoshi Nakamoto kom att lansera Bitcoin i början av 2009. Liksom alla bra manier (och Jag tror att vi bevittnar en mani av sorter), entusiasmen för Bitcoin har trovärdiga rötter. Låt oss se närmare på Bitcoin från en bankmans synvinkel.

Bitcoin föddes ur kaoset av finanskrisen. Med banker som gick ihop och det globala finansiella systemet griper sig och ingen motpart ansågs pålitlig hade en alternativ valuta plötsligt riktiga attraktioner.

Lever i sitt eget slutna system

Avgörande var att det var en valuta som kunde leva i sitt eget slutna system, med hjälp av blockchain distribuerad ledgerteknik för att autentisera och registrera transaktioner gjorda över Internet. Det var fritt från regeringstörningar och kringgick det traditionella banksystemet. Inte överraskande lockade det sig ursprungligen teknikens nät och de mer anarkiskt lagda, men antogs snabbt av fler kriminella element, inte minst genom Silk Road-webbplatsen, ett nav för droghandel. Webbplatsens grundare sitter för närvarande i ett amerikanskt fängelse, dömd till livstids fängelse utan möjlighet att friges.

Trots regelbundna tillsyn av tillsynsmyndigheterna har Bitcoin fortsatt att blomstra och har lett till skapandet av en rad andra alternativa valutor. Vid den senaste genomgången fanns det mer än 1 100 krypotvalutor, några riktigt stora som Ethereum, Ripple, Litecoin. Andra är fortfarande små.

Initial Coin Offerings (ICO)

Det är denna spridning av alternativa alternativ som på många sätt är störst i historien. Det verkar oundvikligt att även om ett alternativt valutasystem får större dragkraft, kan bara en minoritet av dessa uppstart överleva. Jag antar att de alla skulle kunna förvärvas för Bitcoins, men förmodligen kommer de bli värdelösa. Och det finns inget hinder för att utfärda dessa saker genom det som kallas Initial Coin Offerings (ICO), vilket ger dem en känsla av respektabilitet.

Låt oss nu överväga de viktigaste egenskaperna hos en valuta, att vara en ”värdebutik” och ett ”medium of exchange”.

Den 21 augusti var priset på bitcoin 3 997 USD. Priset på Bitcoin har sedan kort varit över 5 000 dollar, och förra fredagen handlas det i intervallet mellan $ 2,975 och $ 3,842. Det är svårt att beskriva som en värdebutik. Det har inte någon form av avkastning kopplad till sig, så det är omöjligt att värdera Bitcoin på den grunden.

Den svaga länken i systemet

Om du inte bryter dina egna bitcoins, en aktivitet som tar enorma mängder av datakraft och energi för att extrahera någonting meningsfullt, måste du köpa och sälja Bitcoin genom en börs av något slag. Det här är den svaga länken i systemet – den så kallade ”betrodda tredje parten”. Som det framkom vid hackningen av Mt Gox-börsen, när Bitcoin värden för en miljard dollar bara försvunnit, är det inte nödvändigtvis riskfritt att äga Bitcoin.

Så vem har köpt Bitcoin?

Initialt var det ursprungligen geeks och deras vänner som gillade tanken på att komma in tidigt i ett subversivt koncept. De stora köparna i 2015 och 2016 var kineserna, eftersom pengar svämmade ur Kina när yuanen devalverandes.

När regeringen försökte stänga de officiella kanalerna var den enklaste väger att överföra pengar online. Japanska hemmafruar, som ibland beskrivs kollektivt som världens största valutafond, hoppade också i marknaden. Sedan kom FOMO publiken.

Om det finns en garant för spekulativ mani är det FOMO, och den här styrts av ”clickbait” -annonsering på andra respektabla webbplatser. Jag upptäckte en med den uppmärksamhetsfyllda rubriken ” Kid from Luton becomes a millionaire after buying Bitcoin”. När jag klickade vidare hittade jag inget om denne kille, men däremot många andra uppmaningar att köpa Bitcoin som ledde (mycket bekvämt) till en webbplats där du kan omvandla dina svårförtjänta pengar och köpa lite Bitcoin. Med tanke på konsumenternas benägenhet för on-line shopping, varför inte sticka några Bitcoin i vagnen?

Det går att se varför folk kanske vill köpa Bitcoins som ett alternativ mot risken för att kryptokurvor blir normen. Även om regeringar, centralbanker och banker kommer att kämpa mot dem med näbbar och klor.

Men det är förvisso inte en tillgångsklass i sig som några av de mer högljudda supportrarna hävdar. Kapitalförvaltarna har vid denna tidpunkt ingen avsikt att lägga till den i kundportföljer. Det är upp till den enskilda att bestämma vad man ska göra på egen hand. Det är oundvikligt att vi kommer att höra mer berättelser om människor som har gjort en förmögenhet, precis som man hör av människor som köpte Apple eller Amazon för växelpengar. Känner du ånger efter att ha missat dessa möjligheter, och skulle du satsa allt Du äger och har på dem? Jag tror inte det.

BTCUSD

Kommentarer är avstängda.