ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Bankfonder kan drabbas hårt av nedgraderingar

16 december 2018 Inga kommentarer
Bankfonder kan drabbas hårt av nedgraderingar

SPDR S & P Bank ETF (NYSEArca: KBE) och rivaliserande börshandlade fonder med inriktning på banker har gjort investerare besvikna i år, trots att Federal Reserve har höjt räntorna tre gånger. KBE har backat med nästan 16 procent i år. Risken är att Bankfonder kan drabbas hårt av nedgraderingar under 2019. Analytiker ser mer nackdelar och potentiellt fler nedgraderingar framåt för bankaktierna, eftersom den ekonomiska tillväxten saktar in. KBW sänkte sin rating på bankaktierna till marknadsvikt från övervikt.

Det sänkte också bankernas resultatberäkning för 2019 och 2020 och sa att det förväntade sig att andra analytiker skulle göra detsamma. KBWs korrigering följer en liknande av det oberoende forskningsföretag CFRA förra veckan, ”enligt CNBC.

2018 har varit nedslående

Utvecklingen under 2018 från KBE och andra börshandlade fonder för finansiella tjänster är otvivelaktigt nedslående för investerare som satsar på att sektorn skulle rally mot bakgrund av stigande räntor. Federal Reserve har ökat sinaupplåningskostnader tre gånger, något många marknadsobservatörer trodde skulle lyfta värdet på den räntehänsliga finansiella sektorn.

Långsam tillväxt

Några marknadsobservatörer varnade för att bankerna kanske kommer att minska på utlåningen, eftersom banker blir mer oroade över den amerikanska ekonomin i USA. Indikatorer som kreditkortavgiften har ökat, även om räntan avvägdes under sommaren.

”Banker har blivit straffade av investerarnas rädsla för att den amerikanska ekonomin närmar sig slutet på en lång boom”, rapporterar CNBC. ”Oron började tidigare i år som avkastningskurva – skillnaden mellan räntor på kort- och långfristiga amerikanska obligationer – planades ut, vilket indikerar att bankvinster kunde krympa (bankerna lånar kortsiktigt och lånar ut långsiktig.).”

Högre räntor skulle bidra till att öka skillnaden mellan vad bankerna betalar på lån och betala på inlåning, vilket skulle öka resultatet för finanssektorn. Regionalbankerna är bland aktierna som är mest positivt korrelerade med stigande räntor, eftersom högre räntor förbättrar räntenettot.

”Ytterligare Federal Reserve räntehöjningar, som kommer så snart som i månaden, kommer att salå mot bankvinster eftersom låntagare kan ha svårare att återbetala sin skulder”, rapporterar CNBC.

Kommentarer är avstängda.