ETFSverige
Hem » Börsen, ETF:er, Featured, Headline

Bankerna kan få en injektion av FED

24 september 2017 Inga kommentarer

Bankerna kan få en injektion av FED ETF Börshandlad fondBankerna kan få en injektion av FED

Den största av de börshandlade fonder som ger exponering mot finanssektorn är XLF. Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF) steg under veckan, efter det att det spekuleras i att Bankerna kan få en injektion av FED. Denna vecka har FED bekräftat att centralbanken bekräftat att den kommer att börja minska sin balansräkning. Av den anledningen förväntar sig obligationsmarknaden ytterligare en räntehöjning i december. Detta torde kunna gynna finanssektorn, och bankerna i synnerhet då högre räntor ger dem en högre räntespread.

Ser vi framåt så ser vi hur ett hausseartat sentiment fortsätter att dominera ekonomin. Efter FEDs uttalande ökade antalet utestående köpoptioner på de börshandlade fonder som investerar i obligationer att öka. En köpoption är att betrakta som en satsning på att en tillgångs pris kommer att öka i värde.

Goda nyheter för finanssektorn

Några goda nyheter för XLF och andra liknande ETFer är att sektorn för finansiella tjänster allmänt anses vara den enda sektorn i USA som är attraktivt värderad i förhållande till den bredare marknaden och dess egna långsiktiga medelvärden.

Värderingarna i finanssektorn ser fortfarande relativt billiga ut jämfört med den bredare marknaden. Sektorns värderingar ligger fortfarande cirka 25 % under genomsnittet sedan början av 1990-talet.

Vissa strateger hävdar också att finanssektorn kan vara ett bra område att titta på den här gången, med tanke på tillväxtpotentialen i en stigande räntemiljö, tillsammans med potentiella skatte- och regleringsförändringar under Donald Trumps administration. Efter att ha misslyckats på sjukvårdsfronten, kommer kongressens republikaner sannolikt att driva framåt med skattereformen, som ser till att göra det i centrum för sina lagstiftningsförfaranden år 2017.

En djupdykning i bankerna

Att ta en exponering i bankaktier, en betydande andel av aktierna i finanssektorn, är en stark övertygelse. I veckan var ett av de mest omsatta kontrakten på en ETF som spårar bankerna en köpoption. Denna steg med 5,3 procent intraday. Den har förfallodag den 15 december, ett datum som är intressant med tanke på FED. Efter onsdagens FOMC-kommentarer, tror ekonomer att centralbanken har en 63,8% chans att höja räntan. Den tidigare prognosen som publicerades för två veckor sedan var en sannolikhet på 20 procent.

För veckan som slutade den 20 september rapporterade XLF nettoinflöden om 750 MUSD, vilket gör att det endast under det tredje kvartalet 2017 strömmat in 1,3 miljarder dollar i denna ETF.

Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF)

Kommentarer är avstängda.