ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

Banco de Mexico överraskar med räntehöjning

21 maj 2017 Inga kommentarer

Banco de Mexico överraskar med räntehöjningBanco de Mexico överraskar med räntehöjning

I veckan som gick höjde Banco de Mexico sin styrränta med 25 punkter till 6,75 procent. Banco de Mexico överraskar med räntehöjning och det är den femte höjningen sedan det amerikanska valet. Marknaden blev överraskad, men inte tagen på sängen av räntehöjningen. Ungefär hälften av dem som tillfrågades av Bloomberg förväntade sig en ändring av räntan i Mexiko.

Dagens nivå på styrräntan, 6,75 procent är den högsta nivån på åtta år. Höjningen kan vara ett tecken på att den mexikanska centralbanken bedömer att inflationen kommer att stiga. Inflationsmålet för Banco de Mexico ligger mellan 3,0 och 4,0 för 2017. Under april 2017 såg vi emellertid hur den mexikanska inflationen steg till 5,82 procent. Detta gör det till den tionde månaden i rad med en högre inflation. Inflationen i mars är nästan den högsta nivån på åtta år. Fortsätter inflationen kanske Banco de Mexico överraskar med räntehöjning vid kommande möten.

Inflationen har främst drivits av liberaliseringen av bensinpriserna och av att värdet på den mexikanska peson har fallit på de internationella valutamarknaderna.

Styrräntan i Mexiko uppgick under perioden 2005 till och med 2017 i genomsnitt till 5,34 procent. Den toppade som till högst på 9,25 procent i oktober 2005 och bottnade på rekordlåga 3 procent i juni 2014.

iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW)

Kommentarer är avstängda.