ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Marijuanafond är den bästa fonden i år

19 april 2018 Inga kommentarer

Marijuanafond är den bästa fonden i år ETF Börshandlad fondMarijuanafond är den bästa fonden i år

Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF firar sitt ettårsjubileum med att leverera den bästa 12-månaders ETF-prestationen i Kanada. Det betyder att Horizons Marijuanafond är den bästa fonden i år, i alla fall inom segmentet börshandlade fonder. HMMJ är sedan lång tid världens största Marijuanafond.

I förra veckan publicerade Horizons ETFs Management (Canada) Inc. (“Horizons ETFs”) ett pressmeddelande i vilket bolaget konstaterade att HMMJ fyllde ett år. Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF (“HMMJ”) fyllde ett år den 4 april 2018, och har under denna period genererat en värdeökning på 58,6 procent under detta år. Det gör att Horizons Marijuanafond är den bästa fonden under denna tidsperiod. Det är även den börshandlade fonden som utvecklats bäst av alla ETFer som handlas i Kanada.

Världens första och största marijuana ETF

Sedan starten den 4 april 2017 har HMMJ – världens första och största marijuana ETF – samlat betydande tillgångar under sin förvaltning (”AUM”). Dess AUM nådde cirka 863 miljoner USD den 23 januari 2018 före marknadsreduktioner. Dess AUM står nu på över 622 miljoner dollar (per april 2018).

HMMJ är ett index (eller passivt förvaltad) ETF som syftar till att i möjligaste mån replikera prestationen hos North American Marijuana Index (”Index”), exklusive kostnader. Indexet är utformat för att ge exponering för resultatet av en korg av nordamerikanska offentligt noterade biovetenskapliga företag med betydande affärsverksamheter inom marijuanaindustrin. Indexet väljer enheter från ett nuvarande universum av företag som har verksamhet som kan innefatta en eller flera biofarmaceutiska produkter, medicinsk tillverkning, distribution, bioprodukter och andra tillhörande affärer relaterade till marijuanindustrin. Aktier inom indexet måste generellt ha ett marknadsvärde på över 75 miljoner dollar för initial inkludering.

Cannabissektorn i Kanada fortsätter att växa

Cannabissektorn i Kanada fortsätter att växa snabbt. När HMMJ lanserades förra våren fanns det mindre än 45 företag med tillstånd för att arbeta med cannabis för medicinska ändamål (”ACMPR”) i Kanada. Per den 31 mars 2018 hade nästan 100 företag sådana licenser. Det är mer än dubbelt så många som föregående år. År 2021 förväntas den nordamerikanska marijuanamarknaden växa till ett värde av USD 24,5 miljarder USD * i försäljning.

HMMJ lanserades vid en tidpunkt då det fanns stor skepsis om huruvida marijuanaindustrin är lönsam som en långsiktig investering. Tillväxten i både marijuanaindustrins storlek och prisutvecklingen för dessa aktier under det senaste året är ett bevis på legitimiteten för denna sektor, säger Steve Hawkins, VD och koncernchef för Horizons ETFs.

Utvidgat sitt utbud med ytterligare en marijuanafond

Under februari 2018 utvidgade Horizons ETFs sitt utbud av marijuana ETFer för att inkludera Horizons Emerging Marijuana Growers Index ETF (”HMJR”). Andelar av denna börshandlade fond handlas på Aequitas NEO Exchange (”NEO Exchange”) under kortnamnet HMJR.

HMJR försöker att i möjligaste mån replikera utvecklingen hos Emerging Marijuana Growers Index, före kostnader. Emerging Marijuana Growers Index är utformat för att ge exponering för resultatet av en korg av främst nordamerikanska offentligt noterade small caps, främst inriktade på odling, produktion och/eller distribution av marijuana. Aktierna i indexet måste generellt ha ett börsvärde på över 50 miljoner dollar, men mindre än 500 miljoner dollar för första gången. HMMJs innehav och dess nuvarande portföljvikter uppdateras regelbundet på Horizons hemsida på www.HorizonsETFs.com/HMMJ.

Kommentarer är avstängda.