ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Varför Bacon fortfarande har betydelse som en investering

19 maj 2019 Inga kommentarer

Varför Bacon fortfarande har betydelse som en investeringDetta borde inte komma så mycket av en överraskning: Att äta för mycket bacon kan orsaka cancer. Världshälsoorganisationen har nyligen sagt att om man äter för mycket bearbetat kött – till exempel behandlat griskött som bacon, skinka, korv och den vördnadsvärda varmkorgen – kan det orsaka cancer. WHO tillägger också att det förmodligen är cancerframkallande att äta för mycket rött kött/däggdjurs kött, inklusive nötkött, kalvkött, lamm och fläsk. Deras tillkännagivande bygger på en granskning av forskning och bevis av 22 forskare som förklaras i en artikel i The Lancet. Låt oss titta på varför Bacon fortfarande har betydelse som en investering.

Så kommer det att leda till ett hälsoinspirerat baconöverskott där restauranger och livsmedelsbutiker måste ge bort giftämnena? Skojar du?

För inte så länge sedan, hade vi en baconbrist. En rad faktorer hade samverkat för att pressa trycket på animaliepriserna, vilket resulterade i några av de största vinsterna för jordbruksråvarusegmentet under årtionden. På lämpligt sätt ser prisdiagrammet för USDA-fläskkött (köttet som används för att göra baconskivor) sedan juli 2014 ut som en skål. Priset har stigit över 170 procent sedan den femåriga botten i april 2015. Den enorma vinsten kanske inte är hållbar, men den långsiktiga trenden ser gynnsam ut för investerare.

Ökad efterfrågan från utlandet för amerikanskt nötkött, kyckling och fläsk innebär högre köttpriser i USA. Emellertid behöver investerare inte sitta idiotiskt och ta prisinflationen.

Stigande priser på nöt- och fläskkött

De bredaste råvarufonderna, som iShares S & P GSCI Commodity Indexed Trust (GSG), har inte exakt varit topputövare under de senaste åren. Det verkar som om all uppmärksamhet på råvarorna har gått in i boskapssektorn. Priserna på boskap fortsätter att öka till nya höjder.

På den korta sidan fortsätter torkan som började under 2012 att orsaka kaos på jordbrukssektorn. Det skickade flera kor till slakt tidigare än förväntat. Medan nedgången i nötköttpriserna under 2012 var välkommen, drog de resulterande mindre besättningarna upp priserna 2013 och 2104. Texas, som producerar 80% av landets nötkött, har nu den minsta besättningen på rekord under de senaste 63 åren.

Då är det den långsiktiga faktorn av stigande efterfrågan från Asien.

En rikare värld med en ökad befolkning kräver en större mängd protein i kosten och det betyder kött. Trots sin lägre (men växande) inkomst per capita, äter Kinas medborgare sex gånger mer fläsk än amerikaner och är nu världens största konsument av svin. Efterfrågan på nötkött i Japan fortsätter också att stiga, medan Indien har sett sin kycklingkonsumtion i de senaste åren. Dessa efterfrågan pressar bara upp värmen för priser.

Göra lite bacon

Sammantaget står boskapssektorn inför ett klassiskt utbuds/efterfråge problem, en som kan bestå i någon tid framöver. För investerare kan det innebära att man laddar upp på spel i produktsub-sektorn. VanEck Agribusiness ETF (MOO) och PowerShares DB Agriculture (DBA) är fortfarande de bästa jordbruksspelen. För investerare som tittar på boskapsspecifika satsningar finns det gott om individuella val.

Ett utmärkt val är iPath DJ-UBS boskap TR ETN (COW). Underbart kortnamn. COW spårar både levande nötkreatur och lean hog futures. Terminskontrakten är spridet över två konstanta löptider om tre månader och sex månader. COW tar ut bara 0,65% i förvaltningskostnader. ETN ger också negativ korrelation med S & P 500 som gör COW till en bra diversifierare. UBS E-TRACS CMCI boskap TR ETN (UBC) kan också användas.

Ett annat alternativ kan vara att satsa på köttproducenter som Hormel Food Corp. (HRL) och Tyson Foods, Inc. (TSN). Med tanke på deras produktlinjer och stora storlekar borde både HRL och TSN kunna jämföras med inkrementella prisökningar till konsumenterna. En annan potentiell vinnare kan vara kycklingproducenten Pilgrim’s Corp. (PPC). Högre priser har orsakat många amerikanska konsumenter att handla kyckling som sin huvudsakliga animaliska proteinkälla.

En icke-U.S. Företag att överväga är kinesisk grisproducent Tianli Agritech, Inc. (OINK).

Slutligen är den verkliga orsaken till stigande djurpriser kostnaden för råvaror. Teucrium Corn (CORN) ETF och Teucrium Soybean (SOYB) ETF tillåter investerare att dra nytta av stigande foderkostnader som kommer att sippra till boskapssektorn.

Poängen

En kombination av faktorer ökade kött- och fläskpriserna och bör fortsätta att göra det under överskådlig framtid. Ökad efterfrågan utomlands och trender till utvidgad användning (bacon som garnering på nästan allt) kommer att säkerställa att eventuella minskningar av hälsosynkande hushållskonsumtion mer än görs för. Och så vad om bacon kan orsaka cancer? Vill Du leva för alltid?

Kommentarer är avstängda.