ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Det krävs försiktighet på Argentinas aktiemarknad

2 april 2019 Inga kommentarer

Det krävs försiktighet på Argentinas aktiemarknad ETFGlobal X MSCI Argentina ETF (NYSEArca: ARGT) och iShares MSCI Argentina and Global Exposure ETF (BATS: AGT) rapporterar båda dubbelsiffriga årliga vinster. Vissa analytiker ser långvariga finanspolitiska risker för Argentinas ekonomi. De säger att det krävs försiktighet på Argentinas aktiemarknad.

Argentina, Sydamerikas näst största ekonomi efter Brasilien, står inför lågkonjunktur, inklusive höga kostnader för krediter och svag efterfrågan.

”Den argentinska peson visade tryck i januari 2019, vilket sjönk under centralbankens (Banco Central de la República Argentina: BCRA) -intervallområdet och uppmanade banken att köpa hård valuta och slappna av penningpolitiken”, sade Markit nyligen. ”Den månatliga inflationen accelererades emellertid i februari, vilket ledde till att takten steg till över 51 %. Samtidigt uppvisade tillverkningssektorn en dubbelsiffrig årlig minskning i januari. De snäva kreditvillkoren, den höga kostnaden för insatsvaror och den minskade efterfrågan ökar ekonomisk aktivitet. ”

Börshandlade fonder med exponering mot Argentina

ARGT, den äldre och den större av de två Argentina ETFerna, följer MSCI All Argentina 25/50 Index. Denna börshandlade fond debuterade för drygt åtta år sedan. ARGT har 26 aktier, men fonden är topptung eftersom den ägnar 27,31% av sin vikt till den latinamerikanska e-handelsgiganten MercadoLibre (NasdaqGS: MELI). Till stor del är Argentinas aktiemarknad konsumentdiskretionär.

Det betyder att ARGT fördelar över 30% av sin vikt till konsumentdiskretionära sektorn, en grupp som kan drabbas hårt om Argentina glider in i en djup recession. Ett tecken på ekonomisk aktivitet är Argentinas räntor, som är bland de högsta i världen.

”Dessa extrema räntor håller nere kreditera i lokal valuta, medan lån till den privata sektorn minskar realt i 2019. De höga räntorna och valutaförlusten har lett till en ökning av dollariseringen av kredit i banksystemet” enligt Markit.

Argentina håller nationella val senare i år, vilket innebär att de politiska politikerna skulle vilja stärka den ekonomiska tillväxten så snart som möjligt.

Återställa den ekonomiska tillväxten

”Macri-administrationen är under monterat tryck för att återställa den ekonomiska tillväxten före presidentvalet i oktober 2019”, säger Markit. ”Risken att lösa penningpolitiken för snabbt, innan inflationen går på en mer hållbar väg, har temporärt minskat sedan valutaförlusten i februari. Det är dock fortfarande betydande, och det kommer att avslöja landets sårbarheter som inte har behandlats fullständigt sedan 2018-konfidenskrisen. ”

Kommentarer är avstängda.