ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Alternativ till amerikanska ETFer

1 april 2019 Inga kommentarer

Alternativ till amerikanska ETFerSedan januari 2018 har mäklarna blockerat möjligheterna för europeiska investerare att köpa nordamerikanska börshandlade fonder. Det betyder att det inte går att köpa börshandlade fonder som SP500 (SPY), Rusell 2000 (IWM) och många andra. Det finns emellertid alternativ till amerikanska ETFer.

Anledningen är att de flesta amerikanska ETFerna inte uppfyller kraven för den nya europeiska förordningen MIFID II, vilket kräver att ETF har ett informationsdokument. Detta dokument (”KID”) förklarar, på några sidor, vad ETFen består av, risken och dess kostnader och några andra detaljer.

Det roliga är att KID-informationen idag lätt kan placeras i flera sidor av aktiemarknadsanalys. Och att förordningen inte hindrar den europeiska investeraren från att investera i terminer, binära optioner eller kryptovalutor, produkter som omfattar mycket högre risk än en enkel ETF. De europeiska tillsynsmyndigheterna anser att de måste skydda oss från vår egen dumhet.

Uppmuntra den europeiska ETF-marknaden

Verkligheten är att de försöker uppmuntra den europeiska ETF-marknaden, som nu upplever en boom. Problemet är att europeiska ETFer tenderar att vara mindre likvida, mindre varierade och med högre provisioner. Det vill säga de stöder förvaltarna, vilket tvingar individer att använda en mindre konkurrensutsatt marknad.

Vilka alternativ Alternativ till amerikanska ETFer finns det?

Det enklaste men osannolikt skulle vara en nordamerikansk mäklare. Detta skulle vara den perfekta lösningen: öppna ett konto hos en mäklare i USA, och arbeta med alla typer av ETFer därifrån.

I princip, om en mäklare är uteslutande nordamerikanska och tillåter utländska konton att öppna konton, kan det tillåta användningen av ETF. Finns det yankys mäklare som accepterar ”europeiska flyktingar”? Vi har fått svar att de inte tillåter europer att handla börshandlade fonder i USA.

Europeiska ETFer

Problemet, som jag redan nämnde, är att Europa är fragmenterat, har högre provisioner än den nordamerikanska marknaden, mycket kortare historiska data. I allmänhet finns det mindre investeringsmöjligheter än i USA.

Men fortfarande, och särskilt inriktad på lång sikt, finns det giltiga europeiska alternativ. Nedan lämnar jag de jag hittills hittat, med motsvarande amerikanska ETFer:

Europeiska alternativ till SPY

Kortnamn Namn Amerikansk motsvarighet Index
SPY5 SDPR S&P 500 UCITS ETF SPY S&P 500
CSSPX iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD SPY S&P 500
IUSA iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD Dist SPY S&P 500
VUSD Vanguard S&P 500 UCITS ETF SPY S&P 500
ESD BNP Paribas Easy S&P 500 UCITS ETF SPY S&P 500

Listan ovan handlar om den enklaste ETF att hitta, SPY (SP500). Namnen på ETF är de tickers som visas i mäklare som till exempel Nordnet, Avanza eller Degiro.

Förutom SPY är en grupp intressanta sektorer-ETFer som representerar den nordamerikanska ekonomin och kan ersättas av dessa:

Sektor ETFer i Europa

ETF Namn Amerikansk motsvarighet
Consumer discretionary SPDR S&P U.S Consumer Discretionary Select Sector UCITS ETF XLY
Consumer SPDR MSCI US U.S Consumer Staples Select Sector UCITS ETF XLP
Energy SPDR S&P U.S Energy Select Sector UCITS ETF XLE
Finance SPDR S&P U.S Financial Select Sector UCITS ETF XLF
Healthcare SPDR S&P U.S Healthcare Select Sector UCITS ETF XLV
Industrial SPDR S&P U.S Industrials Select Sector UCITS ETF XLI
Materials SPDR S&P U.S Materials Select Sector UCITS ETF XLB
Technology SPDR S&P U.S Technology Select Sector UCITS ETF XLK
Utilities SPDR S&P U.S Utilities Select Sector UCITS ETF XLU

Andra användbara ETF på den amerikanska marknaden har hittats i olika marknadsförare. Dessa är de viktigaste:

Andra användbara ETFer

Kortnamn Namn Amerikansk motsvarighet
STOXX600 Amundi ETF STOX600 STOXX600
Guld ETFS Metal Securites ETFS Physical Gold GLD
Silver ZKB Silver ETF AA CHF SLV
Emerging Markets Blackrock Global Funds Emerging Markets Fund D2 EUR EEM
Emerging Markets SPDR MSCI Emerging Markets UCITS ETF EEM
Obligationer SPD Bloomberg Barclays 7-10 Year U.S Treasury Bond UCITS ETF IEF
Obligationer iShares $ Treasury Bond 7-10yr UCITS ETF USD (Acc) IEF

Dessa ETFs är lätta att köpa och sälja i nästan vilken mäklare som till exempel Nordnet, Avanza eller Degiro.

I allmänhet kommer de att ha högre förvaltningskostnader än ETFerna på den nordamerikanska marknaden och lägre likviditet. I vilken utsträckning detta påverkar måste den slutliga lönsamheten återstår att se.

Men för de av oss som vanligtvis investerar i långsiktiga ETF-enheter, har kostnaden mycket liten inverkan, så de kan vara ett bra sätt att diversifiera med den amerikanska marknaden från Europa. Det finns trots allt alternativ till amerikanska ETFer.

MIFID II-förordningen från Europeiska kommissionen har komplicerat enskilda investerares liv, och det är här att stanna.

Kommentarer är avstängda.