ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Hälften av alla investerare kommer äga en börshandlad fond år 2020

4 september 2018 Inga kommentarer

Hälften av alla investerare kommer äga en börshandlad fond år 2020Hälften av alla investerare kommer äga en börshandlad fond år 2020

Under 2017 var det cirka 25 procent, eller var fjärde amerikansk placerare som ägde en ETF, men siffran kommer att öka spår Blackrock. Bolaget spår att hälften av alla investerare kommer äga en börshandlad fond år 2020. Det är emellertid endast de amerikanska investerarna som avses i denna siffra, inte globalt. Vi är emellertid övertygade om att vi kommer att få se en ökning av antalet ägare av börshandlade fonder även i Europa och Sverige i framtiden.

Börshandlade fonder, ett av de snabbast växande segmenten i Wall Street, skulle kunna bli det dominerande investeringsverktygen inom några år. Detta inte ens 30 år efter att de först introducerades.

Enligt en BlackRock-undersökning är ETFer bara två år från att nå en anmärkningsvärd milstolpe. Punkten där hälften av alla amerikanska investerare har en position i minst en ETF.

”ETF har inte bara ett ögonblick. De skapar en rörelse ”, skrev Martin Small, chefen för iShares USA och Kanada på BlackRock, i ett öppet brev med titeln “How did we ever live without them?”

En av tre investerare

För närvarande äger en av tre amerikanska investerare minst en ETF, enligt Small, som citerade en intern BlackRock-undersökning. Förra året ägde en av fyra investerare en börshandlad fond. Med andra ord, det är ett anmärkningsvärt tecken på hur snabbt ETF har antagits de senaste åren, är andelen investerare som kommer att äga en börshandlad fond är redo att fördubblas över en treårsperiod.

BlackRock skulle sannolikt vara bland de största mottagarna av någon pågående eller påskyndad ETF-tillväxt. Kapitalförvaltaren har genom sin iShares-fondsserie den största marknadsandelen för alla ETF-leverantörer. Enligt Morningstar Direct har iShares 1 380 miljarder dollar i ETF-tillgångar, eller 39,3 % av marknaden. Vanguard, som är nummer två, har 872 miljarder dollar i tillgångar, knappt 25 % av marknaden.

Redan under det första kvartalet 2018 hade iShares ETFer haft inflöden på 26,6 miljarder dollar, det mesta av någon fondfamilj. Omkring 17,9 miljarder dollar har gått in i Vanguards produkter.

För närvarande finns det cirka 5 miljarder dollar i globala ETF-tillgångar, med ytterligare 183 miljarder dollar i börshandeln, enligt forskningsföretaget ETFGI. ETFer har sett ett särskilt antagande i USA, där det finns cirka 3,5 biljoner dollar i amerikanska börshandlade fonder. Enligt Toroso Investments finns mer än 2100 amerikanska ETF på marknaden och 6,97 % av den genomsnittliga aktien innehas av en ETF.

Överträffar traditionella fonder

Hittills i år, per data från Morningstar Direct, har börshandlade fonder i USA sett cirka 114,5 miljarder dollar i inflöden. Traditionella fonder har bara sett 196 miljoner dollar i inflöden under samma period.

Medan de traditionella fonderna fortsätter att ha betydligt fler tillgångar än ETF, per Morningstar har investeringsverktyget nästan försvunnit de senaste åren. ETFer och fonder har vissa likheter, eftersom de båda i allmänhet håller korgar av värdepapper. Börshandlade fonder kan intradag som aktier, i motsats till endast prissättning och handel i slutet av dagen, vilket är fallet med fonder. Den ökade flexibiliteten har bidragit till ETFernas popularitet, liksom det faktum att ETFer domineras av passiva strategier medan traditionella fonder tenderar att hanteras aktivt.

I en passiv fond kommer produkten att efterlikna resultatet av ett underliggande index som S & P 500 genom att hålla samma värdepapper som det gör och i samma andel. Aktiva fonder, däremot, har sina innehav valda efter enskildes eller lagens eget gottfinnande. Passiva fonder tenderar att ha mycket lägre avgifter än aktiva strategier – ett faktum som också har bidragit till populariteten av ETFer – liksom bättre långsiktiga resultat. Även om det finns några aktiva ETFer, erbjuder de mest populära fonderna bred exponering för en stor tillgångsklass som aktier eller obligationer. De två mest populära fonderna spåra både S & P 500.

Har Du funderat på att äga en börshandlad fond?

Kommentarer är avstängda.