ETFSverige
Hem » Featured, Headline

[3 VIDEOKLIPP] Vad är en ETF?

12 december 2011 Inga kommentarer

[3 VIDEOKLIPP] Vad är en ETF?[3 VIDEOKLIPP] Vad är en ETF?

[3 VIDEOKLIPP] Vad är en ETF? Jag har valt ut tre videoklipp från ETF Portfolios, iShares och Morningstar. Alla tre besvarar frågan – vad är en ETF? Talarna i dessa videoklipp lyfter även fram fördelar och nackdelar med ETF:er jämfört med andra finansiella instrument som aktier och fonder.

 

Morningstar i Sverige publicerar sedan 17 mars 1999 objektiv, tillförlitlig, jämförbar och lättillgänglig information om svenska och internationella värdepappersfonder.

Det amerikanska bolaget Morningstar Inc har huvudkontor i Chicago, är börsnoterat på Nasdaq och är världens största oberoende utgivare av fondinformation.

Vad är ETF?

ETF står för Exchange Traded Fund vilket på svenska har översatts till börshandlad fond. Förenklat kan man säga att de börshandlade fonderna liknar en vanlig indexfond (låga avgifter) men handlas som en aktie (innebär ofta courtage). Genom att köpa en enskild ETF kan du få exponering mot ett specifikt land, region eller sektor, det vill säga riskspridning till en låg kostnad. Handeln med ETF:er sker på börsen vilket gör det snabbt och enkelt att köpa och sälja andelar, utan väntetider. Utbudet av börshandlade fonder är mycket stort och innehåller aktie- och räntefonder, men även fonder som innehåller råvaror, valutor och alternativa investeringar såsom fastigheter. Det finns även fonder med hävstång och omvänd avkastning om man tror på fallande priser.

Passiv förvaltning

ETF:er speglar olika index och då behövs ingen förvaltare som analyserar och försöker välja ut vilka värdepapper eller tillgångar som kommer att utvecklas bäst på marknaden. Det enda förvaltaren behöver säkerställa är att innehaven i fonden återspeglar det valda indexet. Man kallar detta för passiv förvaltning. Denna förvaltningstyp innebär också låga förvaltningsavgifter, från 0,1 procent för billiga ränte-ETF:er till 0,75 procent för de dyrare tillväxtmarknads-ETF:erna. Det är inte ovanligt att vanliga klassiska räntefonder har avgifter på upp mot 0,5 procent och bland tillväxtmarknadsfonder är det som regel en avgift på över 2 procent. Med tanke på dessa avgifter så har ETF:er en uppenbar fördel. Förmodligen är de låga avgifterna i kombination med snabbheten två av de främsta faktorerna till att sparformen vuxit kraftigt i popularitet senaste decenniet.

Kommentarer är avstängda.