ETFSverige
Hem » Börsen, Featured, Headline

100 miljarder i en enda börshandlad fond

22 mars 2017 Inga kommentarer

100 miljarder i en enda börshandlad fond SPY VOO IVV100 miljarder i en enda börshandlad fond

Under mars månad 2017 kunde vi ta del av uppgifter om att ännu en av de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den amerikanska aktiemarknadens referensindex S&P 500 har tagit steget över 100 miljarder. iShares Core S&P 500 ETF (NYSEArca: IVV) kom att bli den andra ETFen där förvaltarna kunde meddela att de nu har mer än 100 miljarder i en enda börshandlad fond.

SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY) är fortfarande den utan konkurrens största av alla de börshandlade fonderna som finns på marknaden, och har strax under 250 miljarder dollar under förvaltning. Det skall emellertid nämnas att SPY lanserades redan 1993, att jämföra med IVV som lanserades först i maj 2000. Det betyder att SPY har haft betydligt längre tid att bygga sitt varumärke och attrahera investerare.

Den tredje största av de börshandlade fonderna som följer utvecklingen av S&P 500 är Vanguard 500 Index (NYSEArca: VOO) som har cirka 65 miljarder under förvaltning.

Skillnaden ligger i detaljer

Skillnaden i tillgångar mellan de olika S & P 500-relaterade börshandlade fonder och aktuell hastighet med vilken iShares ”IVV samlar tillgångar kan tillskrivas de små skillnaderna mellan ETF alternativ. SPYs pågående dominans på ETF-marknaden kan tillskrivas att SPDR var en av de första aktörerna på marknaden. Som ordspråket säger, volym föder volym och SPDRs S & P 500 ETF fortsätter att locka rejäl flöden. I dag handlas cirka 88 miljoner fondandelar dagligen i SPY, vilket gör detta till en av världens mest likvida värdepapper. Det finns dessutom både köp- och säljoptioner på denna börshandlade fond som handlas till en mycket snäv spread.

SPDR S & P 500 ETF är den mest omsatta ETFen i världen. Den höga graden av likviditet gör det mycket billigt att utföra stora order, vilket är en attraktiv funktion för stora handlare och institutioner med relativt korta förväntade innehavsperioder. Dessutom används SPY vanligtvis av institutionella investerare som ett substitut för S & P 500 terminer på grund av den höga likviditeten.

SPY är något annorlunda konstruerad än sina konkurrenter

Potentiella investerare bör vara medvetna om att SPY är något annorlunda konstruerad än sina konkurrenter. SPY kan till exempel inte återinvestera erhållen utdelning, äga värdepapper som ingår i det underliggande indexet, till exempel terminer och optioner, och inte heller arbeta med aktielån. Flera andra börshandlade fonder arbetar konsekvent med att låna ut sina innehav vilket gör att de skapar en överavkastning åt sina andelsägare. Dessutom har ETF en månads fördröjning mellan utdelningsdagen och utbetalning av sina utdelningar.

På grund av dessa begränsningar kan SPY komma att utvecklas sämre än sina konkurrenter som följer samma underliggande index, i detta fall S&P 500. SPY har inte följt sitt jämförelseindex även om det justeras för kostnader under den senaste börsuppgången.

Både IVV och VOO har däremot en konstruktion som gör det möjligt för dessa ETFer att återinvestera sin mottagna utdelning, bedriva utlåning av värdepapper och utnyttja indexterminer – aktiviteter som kan hjälpa en ETF att minska sina innehav samt minska skillnaden mellan den börshandlade fondens avkastning och det underliggande referensindexet S&P 500.

IVV är dessutom endast hälften så dyr som SPY, den årliga förvaltningskostnaden uppgår till 0,04 procent att jämföra med 0,10 procent för SPY. VOO tar ut en förvaltningskostnad på 0,05 procent av sina kunder. Både Vanguard och iShares alternativ har också snabbt fått dragkraft som ett alternativ, billig metod för investerare att få åtkomst till S & P 500, särskilt IVV som nyligen steg in i 100-miljardersklubben. Många investerare använder sig av de två börshandlade fonderna för buy-and-hold investeringar

SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY)

Investeringen syftar till att ge ett investeringsresultat som, före kostnader, i stort motsvarar kursen och utvecklingen av S & P 500® index. Stiftelsen strävar efter att uppnå sitt placeringsmål genom att hålla en portfölj av aktier som ingår i indexet där vikten av varje aktie i portföljen väsentligen motsvarar vikten som varje enskild aktie har i indexet.

Kommentarer är avstängda.