ETFSverige
Hem » Featured, Försäkring

Marknaden för djurförsäkringar 2017 – 2024: En kortfattad prognos och trendanalys

20 februari 2020 Inga kommentarer

Djurförsäkring är ett måste när man äger ett eller flera djur. De kan delvis eller helt täcka veterinärkostnader eller ge djurägaren ersättning om djuret oväntat dör i en olycka eller av sjukdom.

Man kan försäkra alla typer av djur, oavsett om man har en hund, katt, häst, kanin eller något annat djur.

En stor marknad

Globalt sett beräknades marknaden för djurförsäkringar till 2,6 miljarder amerikanska dollar och väntas blomstra vid en CAGR på 11,8% under prognosperioden. Vid slutet av 2024 beräknades det att marknaden har vuxit upp till 5,7 miljarder. Detta beror till stor del på att folk skaffar fler och fler husdjur samt är mer måna om att ta hand om dem ordentligt. Husdjur blir mer och mer familjemedlemmar.

Den största delen av marknaden finns i Nordamerika och det verkar som att denna världsdel kommer att fortsätta dominera tack vare husdjurens popularitet. I nuläget har över 65% av alla amerikanska hushåll minst ett husdjur. Detta kommer leda till en större tillväxt i takt med att befolkningen ökar och att folk blir mer benägna att skaffa husdjur tack vare sociala medier där de ständigt visas upp.

Även resten av världen dras med i denna trend, Sverige inkluderat.

USA är det enskilda landet i världen där man har flest husdjur. Katter är populärast, tätt följt av hundar. Det finns över 74 miljoner katter i landet och nästan 70 miljoner hundar.

Europa förväntas knipa andraplatsen i kampen om marknaden. Det beror på att fler och fler väljer att adoptera husdjur som behöver ett hem. Det ses inte bara som ett sätt att få ett billigt djur, utan som välgörenhet. Och självklart vill folk försäkra sina djur så att de inte far illa när de har fått hem dem. De länder där det förmedlas flest djurförsäkringar i Europa är Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Varför skaffa djurförsäkring?

Många blir väldigt chockade över hur mycket det faktiskt kostar att gå till veterinären om man ska betala allt ur egen ficka. Det kan handla om många tusenlappar. Om man har tecknat privat djurförsäkring har man skyddat sin ekonomi mot kostnader man inte har råd med och det är en bra investering. En katt kan leva cirka 20 år och det vore nästan konstigt om den aldrig blir sjuk eller skadad under hela den tiden.

Anledningen till att djurförsäkringar ökar är att folk helt enkelt behöver dem. De flesta väljer ett högt självriskbelopp som de vet att de kan ha råd med för att få ner månadskostnaden. Det är lite utav ett lotteri, men detta är oftast det mest ekonomiska sättet i längden.

Ofta kan man skräddarsy hur ens försäkring ska se ut och vad som ska ingå och man kan som tidigare nämndes även välja att inkludera en livförsäkring för djuret så att man har råd att köpa ett nytt om det dör. Men det kan vara bra att tänka på att man kanske inte alltid har någon lust att göra det direkt när djuret dött.

Kommentarer är avstängda.