ETFSverige
Hem » Featured

Tre sätt att finansiera en oväntad utgift

8 februari 2020 Inga kommentarer

Oavsett om du har stenkoll på din ekonomi eller inte kommer det ibland tillfällen där pengarna inte räcker till. Det kan röra sig om oförutsedda kostnader som ett trasigt kylskåp eller en kontantinsats inför ett husköp. Så, hur tar du dig från ekonomisk frustration till lösning?

Bygg en buffert

Att ha ett kontinuerligt sparande är ett enkelt sätt att gardera dig inför regniga dagar. Experter gillar att slänga sig med olika procentsatser och 10 % av din bruttolön är ett vanligt råd. Men faktum är att det viktigaste är att spara något, hellre lite än inget alls. Utgå från din personliga situation och dina ekonomiska förutsättningar. Ikano bank beskriver hur ett tydligt mål kombinerat med en automatisk överföring varje månad leder till en säkrare ekonomisk framtid för dig och din familj. Det är ärligt talat så enkelt att även 200 kr i månaden växer med tiden, och på endast tolv månader har du då 2400 kr

Spara i fonder

Finns det möjlighet att avvara en summa varje månad för mer långsiktigt sparande är fonder en bra investering. Fonder är mindre riskabelt för dig än att köpa aktier eftersom en fond investerar i ungefär 20–30 olika aktier och därmed sprider sina risker. När det kommer till att spara i fonder är det viktigt att du funderar på vad du sparar till, hur länge du tänker spara och vilka risker du kan tänka dig att ta. Är din tanke att du ska spara mer kortsiktigt är en lägre risk att rekommendera medan ett långsiktigt sparande kan tåla mer risker. För en nybörjare kan det till att börja med kännas som en djungel, och det kan vara skönt att läsa mer om olika sorter såsom börshandlade fonder.

Ta lån

Att ta ett lån känns för vissa läskigt och då kan det vara skönt att veta vad man ger sig in på. Oavsett om det handlar om en liten summa eller om betydligt högre belopp är det bra att läsa på och skaffar dig en uppfattning om hur det fungerar. Ska du teckna ett lån är det viktigt att tänka på vilken typ av lån som passar bäst för det givna tillfället. Hos alltomsmslan.se finns tips och möjlighet att jämföra olika snabblån för att hitta ett lån som passar just din situation. Oavsett om du tycker att du fått en bra deal av långivaren bör du alltid jämföra med andra aktörer då det i slutändan inte bara är räntan som spelar in när det är dags för återbetalning. Det finns även andra avgifter kopplat till ett lån som påverkar den totala lånekostnader. Du bör också fundera på hur många lån och krediter du redan tagit. Varje gång en bank eller långivare beviljar ett lån eller er en kredit utförs en kreditupplysning. Att ha många kreditupplysningar utförda i sitt namn kan ge dålig kreditvärdighet, vilket i slutändan gör att du anses vara en högre risk och du får högre ränta på kommande lån.

Kommentarer är avstängda.