ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Kan denna råvara stå inför stora problem?

28 april 2016 En kommentar

Corn Kan denna råvara stå inför stora problem TeucriumKan denna råvara stå inför stora problem?

Kan denna råvara stå inför stora problem? Under början av april såg vi hur Teucrium Corn Fund (NYSEArca: CORN) falla efter nyheter om växande lager med och också ökad plantering trots att det redan finns ett stort överutbud på marknaden. Nu ser flera råvaruanalytiker potentiella kortsiktiga problem för majspriset, och de säger att de tror att denna råvara kan stå inför stora problem.

Spannmålspriserna föll efter det att amerikanska Department of Agriculture beräknat att amerikanska bönder skulle så 93,6 miljoner majs tunnland, jämfört med 88 miljoner förra året vilket översteg analytikernas prognoser om 90,05 miljoner tunnland.

CORN är en börshandlad fond, mer korrekt en ETC då den endast erbjuder investerarna en direkt och obelånad exponering mot majspriset. Teucriums majsfond är utformad för att minska effekterna av backwardation och contango.

I dagsläget kostar det mer att producera spannmål i den amerikanska mellanvästern än vad de handlas till på råvarubörserna. De amerikanska spannmålsodlarna ser fram mot den lägsta inkomsten på 14 år då de spås förlora 50 USD per tunnland de sått. Enligt USDA kommer nettojordbruksinkomsterna att sjunka till 54,8 miljarder dollar under 2016, den lägsta nivån sedan 2002 och hälften av inkomsterna under 2012.

Prispress på jordbruksprodukter

De pressade priserna på jordbruksprodukter i kombination med lägre jordbruksintäkter i USA kan komma att spilla över på den globala jordbruksnäringssektorn och relaterade börshandlade fonder. De börshandlade fonder som kan drabbas hårdast är

  • Market Vectors Agribusiness ETF (NYSEArca: MOO)
  • PowerShares Global Agriculture Portfolio (NYSEArca: PAGG)
  • IQ Global Agribusiness Small Cap ETF (NYSEArca: CROP)
  • iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF (NYSEArca: VEGI)

ETFer med fokus på jordbruksnäringen följer utvecklingen av globala företag inom jordbrukssektorn. De flesta av dessa börshandlade fonder har valt att allokera cirka hälften av sitt kapital till USA, medan cirka 20 procent har investerats i vardera Europa och Asien. Dessa börshandlade fonder investerar i jordbruksföretag som tillhandahåller produkter som gödningsmedel, jordbrukskemikalier, jordbruksmaskiner, förpackade livsmedel och kött.

Ökad majsplantering på bekostnad av vetet

Det förefaller emellertid som den ökade majsplanteringen sker på bekostnad av vetet, där de ekonomiska förutsättningarna varit – och fortfarande är – mycket värre än för majs. Även på ytan verkar det som trenden för majspriserna är lägre, särskilt om USDA är korrekt, och vi kommer att få se en produktionsökning om ytterligare en halv miljard bushels majs under 2016 så finns det många analytiker som ifrågasätter USDAs uppskattningar. Det är framförallt osäkerheten kring väderprognoserna så här pass tidigt på planteringssäsongen som gör att det är svårt att lägga alltför stor vikt vid USDAs siffror. Om vårbruket blir våtare än normalt, det vill säga om nederbörden är för hög, kan det leda till att många spannmålsodlare väljer bort majs och istället satsar på sojabönor. Skulle detta scenario inträffa, kan vi få se hur USDAs planteringuppskattningar sänkas då vi går igenom planteringssäsongen.

Majs
Pris på majs i USD cent per bushel, på Chicago Board of Trade (CBOT). Du kan se aktuellt pris på terminen närmast förfall* samt diagram över historiska värden. Håll muspekaren över grafen för att se historiska majspriser i siffror. Du kan även välja hur detaljerad historik som ska visas, från priser per 5 minuter till 1 vecka.
*Dagen efter fredagen innan First Notice Day börjar priset för nästa termin att visas.

Kommentarer »