ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Ny ETF syftar till att öka investeringarna i Afrika

13 mars 2019 Inga kommentarer
Ny ETF syftar till att öka investeringarna i Afrika

I augusti 2017 lanserade Cloud Atlas Investing en ny ETF syftar till att öka investeringarna i Afrika. Denna börshandlade fond erbjuder en diversifierad investering i 50 företag över hela Afrika, med undantag för Sydafrika. Big50 Ex-SA ETF, som listas på JSE, 
Johannesburg Stock Exchange, erbjuds av Cloud Atlas Investing, ett Johannesburg-baserat kollektivt investeringsprogram.

Cloud Atlas Investing verkar genom 15 afrikanska börser. Dessa inkluderar börserna i Egypten, Mauritius, Kenya, Marocko, Tanzania, Nigeria, Tunisien, Botswana, Namibia, Uganda, Ghana, Zimbabwe och BRVM-börsen i Västafrika.

”Den här nya ETFen erbjuder ett enkelt och säkert sätt att investera i afrikanska marknader och stöder kontinentens tillväxtresa”, säger Donna Nemer, direktör för kapitalmarknaderna på JSE.

Större möjligheter att delta i Afrikas tillväxt

”Eftersom Big50 ex-SA ETF är lämplig för enskilda investerare såväl som institutionella investerare, erbjuder det större möjligheter att delta i Afrikas tillväxt, säger Nemer. ”Eftersom det inte investerar i sydafrikanska företag, erbjuder det lokala investerare en riskspridning.”
Utveckla afrikanska marknader

Maurice Madiba, VD och koncernchef för Cloud Atlas Investing, förklarade varför denna ETF designades. ”Vi vill förbättra likviditeten och hjälpa till med att utveckla afrikanska marknader för att investerare ska kunna känna den fulla robustheten hos dessa marknader,” sa han. Investeringsinstrument omfattar aktier i multinationella företag som listas på afrikanska börser och lokala afrikanska företag.

Möjlighet för institutionella investerare

Förutom att ge individer möjlighet att investera i olika afrikanska aktier, gör det också möjligt för institutionella investerare att investera upp till fem procent av fondens kapital i afrikanska investeringar.

”Vi har fått dispens från den sydafrikanska reservbanken för att erbjuda denna ETF till institutionella investerare enligt regel 28. Vi har redan öppnat denna börshandlade fond på detaljhandelsmarknaden och har verkligen planer på att få den institutionella investeraren ombord” Madiba.

Han tillade att denna ETF skulle erbjuda tillväxtutsikter för både enskilda och institutionella investerare.

Detta är den 53: e ETF som är noterad på JSE. Det totala marknadsvärdet på ETF på JSE uppgår till R73 miljarder. ETF-bolag som för närvarande är noterade på JSE inklusive topp 40 aktier, internationella aktier, obligationer, råvaror, flera tillgångsklasser och fastighetsaktier.

Kommentarer är avstängda.