ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Indonesien, riskfyllt när risksentimentet rusar

18 mars 2019 Inga kommentarer
Indonesien, riskfyllt när risksentimentet rusar

Indonesiens landsspecifika ETFer sätter igång en intensifierande rutt på tillväxtmarknaderna. Indonesiens aktiemarknadupplever sin värsta avyttring på nästan två år och tvingade myndigheterna attkomma in för att stödja sina lokala valutamarknader och obligationsmarknader. Indonesien,riskfyllt när risksentimentet rusar.

Den som vill investera på denna marknad har två börshandladefonder att välja på.  Det är iSharesMSCI Indonesia ETF (NYSEArca: EIDO) och VanEckVectors Indonesia Index ETF (NYSEArca: IDX).

President Joko Widodo skyllde ”en spärr av yttre faktorer” för rupiahondens avskrivningar till 20 års låga och argumenterade för en omedelbar ökning av investeringar och export för att innehålla underskottet i bytesbalansen, Reuters-rapporter.

”Det finns bara två nycklar – investeringar måste fortsätta att öka och exporten måste också öka så att vi kan lösa det löpande kundunderskottet”, sa Widodo i kommentarer som lagts fram på kabinettets sekreterares hemsida.

Varnar för underskott

Bank Indonesia (BI) varnade för att Indonesiens underskott i bytesbalansen 1,7% av bruttonationalprodukten förra året förväntas öka till 2,5 %.

Sydostasiatiska marknader pucklas

Den sydostasiatiska pucklas på särskilt hårt som investerare lämnade tillväxtmarknader, på grund av landets uppfattade sårbarhet från sitt beroende av global handel med underskottet i bytesbalansen och behovet av att importera olja. Rob Carnell, forskningschef för Asien på ING, hävdade att Indonesien är det mest uppenbara målet att dumpa i Asien under en tillväxtmarknad på grund av landets dollarskuld och underskottet på nuvarande konto, rapporterar Wall Street Journal.

Indonesien är ”närmast vi har till Argentina eller Sydafrika eller Turkiet i regionen, även om jag skulle betona att de är betydligt starkare än något av dessa länder”, berättade Carnell WSJ.

Som svar på den branta försäljningen sade Bank Indonesia att den hade sålt dollar och köpt statsobligationer. Nanang Hendarsah, chef för monetär förvaltning i Bank Indonesia, sade att de ”avgörande ingripit” på valutamarknaden och obligationsmarknaderna på ”smidig volatilitet” av rupiah.

Kommentarer är avstängda.