ETFSverige
Hem » Featured

Hur kan företagen stöttas under Corona-krisen?

8 juni 2020 Inga kommentarer

Om det fanns ett enkelt svar på den frågan hade det varit värt en förmögenhet. När både svensk och internationell ekonomi attackeras av ett virus som gör det mycket svårt med business as usual är goda råd dyra. Våren 2020 tycks ändå ljuset skymtas i slutet av tunneln och många företag ser på sätt att hålla sig flytande tills det vänder.

Ökad belåning för att undvika konkurs

Den svenska regeringen var tidigt ute med stödpaket i form av lån till företag. Det här var lån som fick ganska stor kritik. Många experter menade att det inte alls var tal om att hjälpa företag att klara sig igenom krisen utan att bidra med en ännu större kris.

Med lån är det ju alltid så att det gäller att avväga kostnaden mot den nytta som lånet gör. Så är det oavsett om du tar ett privat lån från en tjänst som SmslånOnline.se eller om du väljer ett företagslån som regeringen hjälper till med.

Olika scenarion kräver olika lösningar

Svenskt Näringsliv har sett på olika möjliga scenarion för att försöka komma fram till olika lösningar och modeller. Oavsett modell tycks det ändå vara så att Sverige kan räkna med en kraftig lågkonjunktur för 2021. Även om vi redan till sommaren kommer igen och kan komma igång starkare med export igen finns det mycket att ta igen.

Kommer det en ny smitt-våg till hösten är det ju också något som kommer att kräva en viss typ av lösningar. Det är ett problematiskt scenario som kan leda till att många fler företag går omkull och att de som nu får konstgjord andning inte kommer att lyckas ta sig tillbaka.

Svenskt Näringslivs mest optimistiska scenario går ut på att vi redan till midsommar har kontroll på coronavirusets spridning. Man tänker sig att vi då når en topp av arbetslöshet mot hösten som sedan går tillbaka igen. I det här scenariot tänker man sig att BNP går ner kraftigt med 5 procent men sedan kommer tillbaka med kraft igen nästa år.

I detta, det mest optimistiska, scenariot kommer arbetslösheten ändå att vara mycket hög. Dessutom menar man att den här utvecklingen bara blir möjlig om staten kliver in med mer stöd för att produktionen ska kunna fortgå. Det är ett måste för att svensk export inte ska haverera.

Bättre villkor för företagande kunde vara en hjälp

Många menar att det just nu är otroligt viktigt att förändra regelverket för jobb och företagande. Jan-Olof Jacke föreslog i april på DN Debatt att man skulle göra en nystart av företagssverige. Ett exempel på något som har ställt till med krokben för många företag under Corona-krisen är ovissheten omkring korttidspermitteringar.

Dessutom är det viktigt att tänka på att det inte bara handlar om att hjälpa företag att övervintra för att komma igång igen. Om det fortsatt blir för svårt att göra investeringar och utveckla verksamheten kan det bli trögt med svensk företagsamhet.

Förslag som har kommit bland annat från projektet “Återstarta Sverige” som Jan-Olof Jacke tog upp i sin debattartikel är just reformer och nya prioriteringar som kan göra det lättare. Både för företag som just nu kippar efter andan och för de som är på gång.

Mer hjälp med information

För många småföretagare kan det kännas besvärligt att navigera möjliga bidrag och lån. Det här är också ett område där stöd kan sättas in. Genom att handgripligen gå in och hjälpa till med skräddarsydd information kanske det går att rädda fler verksamheter.

Även om regeringen gör det möjligt med lån är det ju inte säkert att varje företagare förstår om det här verkligen är det bästa valet under krisen. Det krävs både kunskap och erfarenhet för att fatta den här typen av beslut. Den kunskapen är långt ifrån en självklarhet för den som driver ett bolag.

Ett viktigt stöd kan alltså vara att arrangera stödlinjer och stödgrupper där det går att ge personlig hjälp till verksamheter. Det här kan leda till att man fattar rätt beslut i rätt tid. Det kan till exempel vara att man faktiskt lägger ner en verksamhet men med minsta möjliga förlust. Eller tvärtom att man håller den flytande med lån för att sedan starkt komma igen när samhället öppnas upp igen.

Planera för det värsta

Ett vanligt tips inom privatekonomin när det går mot lågkonjunktur är att man ska planera för det värsta. Samma tips kan ju ses som mycket vettigt för våra svenska företag som nu försöker förutspå vad som kommer att hända när Corona-krisen har blåst över.

Genom att planera för det värsta går det att minska förluster och faktiskt också stå redo med en smart plan för att ta rätt steg i rätt tid. Men det här kräver som sagt ett stöd i form av kunskap. Vi kan just nu bara gissa på vad som kommer att hända när länder har kommit igen och blicken kan lyftas från antal sjuka och döda.

Vad händer med Made in China?

Hur kommer det att bli mellan Kina och Väst? Det sägs att Kina vill erövra världen efter viruskrisen men är världen med på det? Kommer produktionen att flyttas till andra länder? Har svensk industri en chans mot länder som Indien som kan tänkas stå redo som alternativ? Det här är också frågor som vi måste ställa oss när vi ser på möjliga insatser för att rädda svenska företag genom krisen.

Kommentarer är avstängda.