ETFSverige
Hem » Featured

För- och nackdelar med att arbeta med sin partner

14 december 2020 Inga kommentarer

För somliga kan det låta som en dröm att få jobba professionellt tillsammans med sin partner, medan det för andra kan låta som en ren mardröm. Och ja, chansen finns att det blir fantastiskt, men risken finns också att det tär på ens förhållande. Befinner du och din partner er i en situation då ni överväger att börja arbeta med varandra så kan det vara värt att först väga för- och nackdelarna mot varandra. 

Behöver ni hjälp att fatta ett beslut så har vi några plus och minus som ni kan ta i beaktning.

Fördelarna att jobba med sin partner

Okej, så du och din partner har kommit på en lysande affärsidé tillsammans som ni tror kan få luft under vingarna. Ni är motiverade, ni har en plan och ni har möjlighet till att finansiera den inledande perioden med ett företagslån utan säkerhet– men det är något som fortfarande skaver en aning. Kommer ni att kunna jobba med varandra 40 timmar i veckan utan att bli ovänner? 

Det är inte en lätt fråga att besvara, men det finns många positiva saker med att arbeta tillsammans med sin partner.

Den kanske främsta anledningen till att du och din respektive bör börja jobba tillsammans är att ni sannolikt (förhoppningsvis) tycker om varandra väldigt mycket. Att arbeta ihop blir helt enkelt en möjlighet att få spendera mer tid med någon som du håller av – och det ska inte underskattas. 

Med tanke på hur mycket tid vi lägger ned på våra arbeten så är det många par som har svårt att hitta tid för varandra på fritiden. Då kan det vara guld värt att få umgås i bilen till och från jobbet och ni får chansen att utföra en del ärenden ihop.

Praktiska fördelar med att jobba tillsammans, speciellt om det är ni som bestämmer, kan vara att det sannolikt blir lättare att planera gemensamma semestrar och dylikt.

Ett tips för att kolla om ni är kompatibla att arbeta med varandra är att ta er an några mindre uppdrag som kräver att ni är produktiva tillsammans. Det skulle kunna vara allt från renovering av huset till att göra gemensamma analyser för att fatta beslut om er ekonomi, eller någon utmaning som är fysiskt ansträngande. Oavsett vad ni gör så är poängen att ni måste samarbeta för att nå ett mål, istället för att bara umgås som vanligt.

Nackdelarna att jobba med sin partner

Det är dock inte alla par som upplever en positiv känsla av att jobba med varandra. En del kan helt enkelt tycka att det blir lite för mycket av det goda. Hur mycket de än tycker om varandra så finns det många par som mår bra av att få längta efter varandra under dagarna.

Andra par har inga problem med att inte få längta efter sin respektive, men är sämre på gemensam problemlösning. Det skulle till exempel kunna bero på att ni har väldigt tydliga roller och ansvarsområde i privatlivet som suddas ut när ni är på jobbet.

Sedan så finns det de paren som helt enkelt arbetar på olika sätt, vilket gör att det inte fungerar att arbeta tillsammans rent praktiskt. Om ena personen exempelvis går igång på en livlig arbetsmiljö med social stimulans, medan den andra kräver stillhet för att prestera, så kan ett gemensamt arbete bli en utmaning för er.

Ytterligare en nackdel kan vara att det blir svårare att skilja på privat- och arbetsliv. Att berätta för sin partner vad som har hänt under dagen blir exempelvis inte lika relevant och det är lätt hänt att man tar med sig diskussioner från jobbet in i hemmet.

Så, vad drar vi för slutsats utifrån alla dessa för- och nackdelar? Jo, att det helt enkelt beror på vad ni är för människor och hur er relation ser ut. Vi är som bekant alla olika så ni får kort och gott känna efter om ni tror att er relation skulle må bra eller dåligt av att ni arbetar tillsammans. Ta dock inget beslut lättvindigt – slå era kloka huvuden ihop så kan ni säkerligen komma fram till ett beslut som gynnar både ert privata och professionella liv.

Kommentarer är avstängda.