ETFSverige
Hem » Featured, Headline

Fem börshandlade fonder som ger exponering mot guld

20 juli 2018 Inga kommentarer

Fem börshandlade fonder som ger exponering mot guld ETF SGOL GLD OUNZFem börshandlade fonder som ger exponering mot guld

Guld fortsätter att attrahera investerare, och det finns gott om människor som vill äga denna ädelmetall Det går att få en position i guld genom börshandlade fonder som ger exponering mot guld. I denna artikel har vi listat fem stycken som förvaltas av guldexperter, vilket ger investerarna en bättre chans att tjäna pengar på denna ädelmetall än vad de själva skulle ha kunnat göra. Glöm bara inte bort att guldpriset alltid kommer att påverka en ETF som investerar i guld.

De fem börshandlade fonder som vi tittar på har valts ut på baserat på deras fondförmögenhet. Ingen av dem betalar utdelning. Läs beskrivningarna noggrant, eftersom var och en av dessa ETF har olika typer av förvaltningskostnader.

SPDR Gold Shares (GLD)

Denna ETF investerar i guldtackor. Den enda gången GLD säljer dessa är om denna börshandlade fond måste betala kostnader och hantera inlösen av fondandelar. Tack vare sitt direkta ägande av guldtackor är denna ETF extremt känsligt för förändringar i guldpriset och följer guldkursen mycket noggrant.

Denna ETF har en högre andel guld per andel än någon av sina konkurrenter eftersom dessa inte köper fysiskt guld.

Genomsnittlig volym: 7.5 miljoner

Förvaltat kapital: $34.9 miljarder dollar

Förvaltningskostnad: 0.40%

iShares Gold Trust (IUA)

Detta är en annan ETF som köper fysiskt guld. Det betyder att denna börshandlade fond har kostnader för transport, lagring och försäkring av guld. IAU förvarar sitt guld i valv utspridda runt jorden. Intressant nog försöker fonden inte dra nytta av guldet genom att sälja det när priset går upp. Istället anser fondförvaltare att IAU är ett sätt för investerare att köpa och hålla guldtackor. Detta gör fonden väldigt stabil

På grund av de låga kostnaderna för fonden har investerare insett att IUA är ett billigt sätt att köpa och hantera guld på ett sätt som de inte kan göra själva.

Genomsnittlig volym: 8.8 miljoner

Förvaltat kapital: $11.12 miljarder dollar

Förvaltningskostnad: 0.25%

ETFS Physical Swiss Gold (SGOL)

ETF Securities SGOL lagrar sitt guld i ett valv i Zürich. Ägare av den börshandlade fondens andelar äger del av det guldet. Denna fond är väldigt likvid, vilket innebär att du enkelt kan köpa och sälja andelarna. Detta gör att du kan ta vinst effektivt eller köpa till andelar när du vill agera när kursen faller. Den primära skillnaden mellan SGOL och andra fonder som äger fysiskt guld är att SGOL lagrar sitt guld uteslutande i schweiziska valv.

Genomsnittlig volym: 33,309 stycken

Net Assets: $1.08 miljarder dollar

Förvaltningskostnad: 0.39%

PowerShares DB Gold ETF (DGL)

DGL köper inte guld. Den spårar DBIQ Optimal Return Gold Index Excess Return. Fonden gör detta genom att köpa terminer. Denna ETFs förvaltare måste ständigt bekämpa contango, vilket är en situation där terminsavtalet är högre än det framtida spotpriset på guld. Investerare förlorar pengar eftersom terminsavtalet måste justeras nedåt för att matcha spotpriset

Genomsnittlig volym: 68,729 stycken

Förvaltat kapital: 191,93 MUSD

Förvaltningskostnad: 0.75%

VanEck Merk Gold Trust (OUNZ)

OUNZ köper fysiskt guld. Den unika egenskapen hos denna börshandlade fond är att investerare kan lösa in sina aktier och få verkligt guld. Investerare kan lösa in så lite som en troy ounce. När investerare löser in sina andelar måste de betala en avgift för att ta bort guldet. Avgiften kan vara per ounce eller en minimiavgift.

Genomsnittlig volym: 67,459 stycken

Förvaltningskostnad: 0.40%

Guld måste alltid betraktas som en spekulativ investering. Investerare brukar välja ETFer att sprida risk bland flera tillgångar. Vissa av dessa medel investerar emellertid endast i guld, så vinster eller förluster i dessa fall är knutna direkt till priset på guld.

Guldpriset

Kommentarer är avstängda.