ETFSverige
Hem » Featured, Spelbolag

Bästa spelaktier – vilka bolag är börsnoterade?

6 november 2020 Inga kommentarer

Idag är spelbranschen inte bara en verksamhet för de spelintresserade, utan har vuxit fram ur en allt mer genomgående digitalisering av hela samhället till att bli en allt starkare aktör i vår ekonomiska utveckling. Inte minst kan man se det genom att alltfler spelbolag noterar sig på börsen.

Tekniskt försprång

Någon gång vid millennieskiftet ser vi spelbolag dyka upp online och därefter har deras närvaro på internet bara ökat. Mycket tack vara ett tekniskt försprång i förhållande till många andra branscher. Det är ingen underdrift att påstå att spelbranschen har digitaliseringen i sitt DNA. All utveckling tar språng utifrån en ständigt pågående utveckling av nya tekniska funktioner som gör spelen användarvänliga. Inte minst när det handlar betalfunktioner, registrering och även användarupplevelser, såsom innovationer för vassare grafik till annat som ligger i utvecklingens absoluta framkant.

Långt fram i digitaliseringen

Men det handlar inte bara om att spelbolagen ligger långt fram i digitaliseringen, jämfört med de flesta andra branscher, utan också för att det är en verksamhet som är oerhört konkurrensutsatt, många gånger med organisationer som är vana att jobba i förändring och aldrig tappa fokus när det handlar om ett ständigt flöde av innovationer.

Inte längre riskabla investeringar

Det är inte evigheter sedan spelbolagen ansågs som mer riskabla investeringar, det vill säga, många gånger små och i en värld där regler och lagar kunde förändras och på så sätt slå undan benen för deras framväxt. Idag är läget ett helt annat. Antalet börsnoterade spelbolag ökar konstant och är idag en säkrare investering för många, jämfört med andra företag i branscher där digitaliseringen inte riktigt hänger med tåget som nu går. Man har dessutom, om man ser till Sverige, inte drabbats negativt av den nya spellagen som tillkom under 2019.

Global marknad

En licens som alla kan söka och många faktiskt sökte. Idag går det inte att spela utan licens på spelbolag som är seriösa och noterade på Stockholmsbörsen, vilket kanske kan tyckas vara märkligt, men det hindrar inte investeringar i bolagen som fortsätter att växa. Det finns nämligen stora möjligheter att verka utanför Sverige, eftersom såväl EU som enskilda länder runt om i världen har sina regler och licenser.

Spelbolagen har under det senaste decenniet lyckats nå en global marknad, oavsett hur lagar förändras i enskilda länder. På så sätt kan de – oavsett om man har licens i Sverige eller ej – bidra till arbetstillfällen och innovation ändå.

Exempel på börsnoterade bolag med svenskt ursprung

Kända bolag börsnoterade bolag är Betsson, Kindred Group, LeoVegas, Mr Green, Global Gaming 555, Angler Gaming, AMGO iGaming och Future Gaming Group. Gemensamt är att de alla investerar eller driver spelbolag och plattformar. De kan ha huvudkontor på Malta eller i Sverige, men har någon form av svensk anknytning. Alla driver inte varumärken som har svensk licens, utan det kan variera, men de finns alla som en möjlighet till investering för svenska aktiesparare.

Fortsatt tillväxt

Räkna dock med att fler tillkommer, och några kanske faller ifrån. Spelbranschen kommer fortsätta att växa och då blir börsnotering ofta ett naturligt nästa steg när man ska ta sig upp på nästa plattform när det handlar om nya investeringar. På många sätt är de också mer anpassade till den tuffa ekonomiska verkligheten som börsnoterat bolag.

Den tuffa konkurrensen finns där redan från början såväl som den där förmågan att jobba parallellt med innovation och lönsamhet. Det senare är sannerligen ingen självklarhet och en svår utmaning för många sedan decennier väletablerade bolag på börsen som inte har samma digitala och konkurrensutsatta bakgrund som spelbolagen. Det som en gång var osäkra investeringar är numera nödvändiga för den som vill ha en aktieportfölj värd namnet.

Kommentarer är avstängda.