ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Så kan du skydda dig mot stigande inflation – ETF och ETC-alternativ

17 oktober 2012 En kommentar

Pengapressarna går varma hos centralbankerna runt om i världen. QE3 eller QEX som vissa kallar stödprogrammet för tillsammans med det europeiska OMT-programmet förväntas leda till en ökad inflation runt om i världen. Frågan man kan ställa sig då är – hur ska man investera för att skydda sig mot inflation/inflationshotet? Följande ETF:er (Exchange Traded Funds) och ETC:er (Exchange Traded Commodities) skulle passa väl in i ett sådant tänk. I detta inlägg kommer jag endast att fokusera på instrument noterade i USA.

Ädelmetaller. Ädelmetaller är nog bland det första man tänker på när det gäller att skydda sig mot inflation. Guld och silver är de mest handlade ädelmetallerna. Jag har presenterat fysiska guld och silver ETC-alternativ samt hävstångsvarianter av dem båda.

Energi. Olja och gas. Stigande inflation brukar driva upp priset på olja. Jag har lagt med ETC-alternativ för båda oljepriserna, det vill säga Crude/WTI-olja och Brent-olja.

Jordbruksprodukter och mat. Stigande matpriser är redan ett faktum. Detta har skett som ett direkt resultat av stigande priser på jordbruksprodukter som majs och vete. Jag har valt att inte presentera de underliggande jordbruksprodukterna utan fokuserat på de bolag som kommer i nästa steg i värdekedjan samt de bolag som levererar maskiner och verktyg till jordbrukarna.

Skogstillgångar. Skogsbolag har historiskt utvecklats starkt i tider med stigande inflation. Utbudet av ETF:er med denna inriktning är skralt men jag har hittat ett ETF-alternativ i USA – iShares Trust iShares S&P Global Timber & Forestry Index Fund (ticker WOOD).

ETF och ETC-tabell

[table id=491 /]

 

Källa: Factset, 17 oktober, all avkasting i SEK, AuM i miljoner kronor

 

Kommentarer »

  • 6 sätt att bekämpa inflationen med ETFer » skrev:

    […] om inte ett stort problem just nu så kommer inflationen så småningom börjar stiga då år av penningpolitik och stimulansåtgärder sätter press på […]