ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Så bygger du en långsiktig portfölj – del 2

19 juni 2012 2 Comments

Så bygger du en långsiktig portfölj - del 2Detta inlägg är en fortsättning på mitt tidigare inlägg från förra veckan – //www.etfsverige.se/etfbloggen/borsen/sa-bygger-du-en-langsiktig-portfolj-del-1. Nu går vi vidare. Så bygger du en långsiktig portfölj – steg 2 diversifiering. Efter allokering kommer diversifiering. Alla känner kanske inte till begreppet diversifiering. Ett mer välkänt uttryck är ”lägg inte alla ägg i en korg”. Diversifiering innebär att man investerar i många olika tillgångar och tillgångsslag i syfte att sprida risken i en portfölj. Låter detta väldigt likt allokering? Det stämmer.

Diversifiering kan erhållas genom:

– Diversifiering mellan olika tillgångsslag (enklaste formen)

– Geografisk diversifiering (olika regioner t.ex. Europa, Asien och Nordamerika)

– Marknadsdiversifiering (olika länder t.ex. Sverige, USA och Ryssland)

– Bolagsstorlek (Small Cap, Mid Cap och Large Cap)

– Bransch eller sektordiversifiering (t.ex. läkmedel, industri och bank & finans)

Diversifiering sker inom respektive tillgångsslag; aktier, räntor, valutor, alternativa, fastigheter och råvaror. Ovan sammanställning är ett bra exempel för diversifiering inom tillgångsslaget aktier.

För att hitta en ETF för varje tillgångsslag använd nedan verktyg:

http://www.etfsverige.se/search.php (fritextsök eller använd de förprogrammerade verktygen för att söka bland över 500 ETF:er)

http://www.etfsverige.se/dbx-trackers.php (all db X-trackers ETF:er noterade på Stockholmsbörsen. Avkastning och fact sheets tillgängligt för varje ETF)

Hur allokerar och diversifierar experterna?

Välkända David F. Swensen är huvudansvarig portföljförvaltare för Yales portfölj. Den främsta anledningen till att Swensen blivit globalt erkänd är hans track-record som förvaltare. Under de senaste 20 åren har han uppvisat en genomsnittlig avkastning på 14% per år. Så här ser Yales portföljvikter ut för 2012.

 

 

 

 

 

 

Harvards portfölj har nästan varit lika framgångsrik som Yales. Så här ser Harvards portföljvikter ut för 2012.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer är avstängda.