ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Kris? Inte i MENA-länderna och Afrika

30 maj 2012 En kommentar

MENA står för Middle East and North Africa dvs. Mellanöstern och Nordafrika på svenska. MENA länderna och övriga delar av Afrika har klarat sig betydligt bättre än många andra länder i världen. Egyptiska indexet EGX30 har stigit med 35% i svenska kronor i år och det nigerianska Bank of New York Mellon Nigeria GDR indexet har stigit med 26%. Sämst i år har det gått för Marockanska MADEX-indexet med en nedgång med 6%. Afrika och Mellanöstern är fortfarande outvecklade sett utifrån ett börsperspektiv. För tillgängliga landsindex, se tabell nedan.

[table id=378 /]

 

Källa: Factset, 30 maj, all avkastning i SEK

ETF-utbudet för Afrika är fortfarande relativt begränsat. I dagsläget finns det bara två enskilda länder-ETF:er tillgängliga för Egypten och Sydafrika. Mycket är dock pågång. ETF-aktören Vaneck mest känd under varumärket Market Vectors har dels en Nigeria-ETF, dels en västafrika ETF i ”pipe-line”. ETF-utbudet för region-ETF:er som fokuerar på MENA-länderna och Afrika är större. Bäst i år har det gått för den tysklandsnoterade ETF:en db x-trackers MSCI EFM Africa Top 50 Capped TRN Index ETF (ticker XMKA) och USA noterade Market Vectors Africa ETF (ticker AFK). För ytterligare ETF:er, se tabell nedan.

[table id=377 /]

 

Källa: Factset, 30 maj, all avkastning i SEK, AuM i miljoner kronor (-/0 information saknas)

 

Kommentarer »

  • » Blogg arkiv Fyra globala ETF investeringar för 2014 - skrev:

    […] ekonomin i Afrika, och landets företag konkurrerar med sina västerländska motsvarigheter. IShares MSCI South Africa (EZA) har en vikt på 28 procent mot kommunikation och cirka 25 procent mot finansiella företag. Cykliska […]