ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Investera inte i volatilitets-ETF:er och certifikat – vi förklarar varför (ETF)

8 mars 2012 2 Comments

Investera inte i volatilitets-ETF:er och certifikat - vi förklarar varför (ETF)Investera inte i volatilitets-ETF:er och certifikat – vi förklarar varför (ETF)

Investera inte i volatilitets-ETF:er och certifikat – vi förklarar varför (ETF). Det mest kända volatiltetsindexet är amerikanska VIX även kallat för skräckindexet (”fear index”). VIX visar hur stora svängningar som optionsmarknaden förväntar sig i det amerikanska S&P 500 indexet. Nivåer på VIX omkring 20 signalerar låg risk, 20-30 mellan risk och nivåer över 30 signalerar hög risk. Rekordnoteringen under värsta krisen under hösten 2008 uppgick till 80. För utvecklingen under den senaste tolvmånadersperioden, se graf nedan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Investeringar i volatilitet har inte varit någon bra affär. Slutsatsen blir ännu tydligare desto längre innehavstiden är. Det största volatilitets instrumentet är certifikatet (Exchange Traded Notes) från Barclays. Instrumentet heter iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (ticker VXX). Utvecklingen för VXX i svenska kronor är följande:

I år: -30%

12 mån: -18 procent

2 år: -75 procent

3 år: -96 procent

Kontentan är att volatilitetsinstrument inte ska hållas över längre perioder precis som andra hävstångs-ETF:er. Se nedan video för ytterligare information om detta. Längst ner i detta inlägg har jag lagt in en tabell med de alterantiv som finns tillgängliga. Jag har även lagt med Exchange Traded Notes/Certifikat trots att jag inte uppskattar denna instrumentstruktur.

[table id=254 /]

 

Källa: Factset, 8 mars 2012

2 Kommentarer »

  • Fille skrev:

    Gäller det även ETF utan hävstång? Nu när VIXl är så låg så verkar en bull från tex Commerzbank intressant. Jag har för mig atturholkningseffekten endast säller till det när man arbetar med hävstång.

  • ETFSverige.se (author) skrev:

    Det är alltid ett derivatinstrument som är underliggande gällande volatilitet. Det mest handlade certifikatet VXX har ingen hävstång. Man kan diskutera vilken typ av negativ effekt man får utav att hålla ett volatilitetsinstrument. Kontentan är dock klar. Det är inget instrument som ska användas i en långsiktig portfölj. Avkastningen på 3 år för VXX är nästan -100% (faktisk -96%). Vi följer inte certifikat på ETFSverige. Kolla upp vad bull betyder. Ibland är det bara riktning ibland är det riktning + en hävstång.