ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Guldpriset steg kraftigt igår – guld eller guldbolags ETF:er?

8 februari 2012 2 Comments

Guldpriset steg kraftigt igår - guld eller guldbolags ETF:er?Guldpriset steg kraftigt igår – guld eller guldbolags ETF:er?

Guldpriset steg kraftigt igår – guld eller guldbolags ETF:er? Guldpriset återhämtade sig igår och de amerikanska guld-ETF:erna iShares Gold Trust (ticker IAU) och SPDR Gold Trust (ticker GLD) steg båda med omkring 1,5 procent i lokal valuta. Vilken exponering har gått bäst under 2012 guld eller guldbolags-ETF:er? Jag har svaret. Nedan presenterar jag de mest handlade guld och guldbolags-ETF:erna som är  noterade i Tyskland och USA. All avkastning är omräknad till svenska kronor.

[table id=228 /]

Investeringsguld

Investeringsguld är guld som köps, innehas och säljs för sitt ekonomiska värde. Detta till skillnad från smyckesguld som används i smycken och industriguld som används i bland annat elektroniska komponenter.

I börsvärlden brukar guld räknas som en råvara och handlas på råvarubörser. Guld används till smycken, elektronik och tandlagningar.

Den viktigaste skillnaden mot andra råvaror är att guld inte förbrukas som till exempel kol och olja. Även andra metaller återvinns, men inte i lika hög grad som guld; 90% av allt guld som någonsin utvunnits är fortfarande i omlopp. Det gör att tillgången på guld är stabil.

Tillgång och efterfrågan

År 2004 uppgick mängden utvunnet guld till 153 000 ton. Under samma år var den totala efterfrågan på guld 3 851 ton. Världens samlade guldlager skulle med andra ord räcka för att täcka efterfrågan i nästan 40 år, vilket är oerhört mycket längre än för andra råvaror. Som jämförelse räcker lagren av silver i 260 dygn, råolja i 62 dygn och koppar i 38 dygn.

Enligt traditionell marknadsanalys borde guld därför vara billigt, men det är det inte. Det visar att värdet på guld styrs av andra faktorer än tillgång och efterfrågan.

 

2 Kommentarer »