ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Därför skall Du inte bortse från platina

29 juni 2016 Inga kommentarer

Platinapriset Därför skall Du inte bortse från platinaDärför skall Du inte bortse från platina

Därför skall Du inte bortse från platina. Under året har vi sett ett uppsving för börshandlade produkter med fokus på ädelmetaller, till exempel SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD), iShares Silver Trust (NYSEArca: SLV) och andra ETPer med fokus på guld och silver. Investerarna gör emellertid klokt i att inte glömma bort platina, och då närmare bestämt ETF Securities ETFS Physical Platinum aktier (NYSEArca: PPLT). Vi visar varför Du inte skall bortse från platina.

Enligt World Platinum Investment Council så har Sydafrika, den största producenten av platina och det land där cirka 80 procent av världens bevisade platinareserver finns, upplevt en brant nedgång i investeringar hänförliga till platinautvinningen. Investeringarna har gått från cirka 3 miljarder dollar årligen till endast en miljard dollar under 2015.

Negativa räntor kan gynna ädelmetallerna

Framöver kan det pågående negativa ränteläget i Japan och Europa bli än mer negativt, något som visserligen skall främja tillväxten men också kan leda till att investerarna ser ädelmetaller som en stabil bevarare av rikedom och värden. Till skillnad från guld har både palladium, platina och silver en hög industriell efterfrågan som drar nytta av en växande global ekonomi.

Platina är världens tredje mest omsatta metall, och det finns mindre kända platinatillgångar än vad det finns guld eller silver. Detta är så pass sällsynt att det höjts röster för att bryta metaller på asteroider. Platina är också utan tvekan mer användbar än guld. Metallen används för allt från smycken till LCD-skärmar till tandläkarutrustning. Den största källan till efterfrågan på platina är bilindustrin. Den använder 40 % av den globala tillgången, mest för att göra katalysatorer.

Branschanalytiker tror också att många platinaföretag har haft överansträngda verksamheter under råvaruboomen under tidigare år och har drabbats av en marknad med överutbud som följd. När det gäller ädelmetallmarknaden måste investerarna hålla koll på FED eftersom guld har varit nära korrelerad till realräntor. Vi har sett guld outperforma under negativa ränteperioder. Innan Brexit talades det om att FED skulle höja räntorna i slutet av juni onsdag vilket skulle ge en skjuts till vissa metaller och andra råvaror.

Just nu ligger platinapriset nästan 30 procent lägre än guldpriset, vilket skall jämföras med det senaste decenniet när platinapriset låg i genomsnitt 34 procent högre än guldpriset. Det har bara varit en handfull gånger under de senaste 100 åren som platina har handlas till en så pass stor rabatt till guld.

Kommentarer är avstängda.