ETFSverige
Hem » ETF:er, Featured, Headline

Afrika ETF:er – En genomgång

28 juni 2010 Inga kommentarer

Afrika ETF:er - En genomgångAfrika ETF:er – En genomgång

Afrika ETF:er – En genomgång. Afrika och Sydafrika i synnerhet är intressant i dagsläget inte bara för att det är värdnation för VM i fotboll. Sydafrika är en expansiv ekonomi på frammarsch och förväntas uppvisa en BNP tillväxt om 2,5% under 2010.  Afrika sett som kontinent har klarat den senaste krisen bra och förväntas växa med 4,7% (Sub-Sahara) under 2010. Nordafrika är också en del av den nya förkortningen som är påväg att etablera sig på allvar efter välkända BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina), MENA. MENA står för (Mellanöstern och Nordafrika) och denna expansiva region förväntas växa med 4,5% under 2010. (IMF Global Outlook, april 2010).

Sydafrika har en stor exponering mot råvaru- och gruvbolag men även finansiella bolag som t.ex. Old Mutual (köpte Skandia) är tunga på den sydafrikanska börsen, Johannesburg Stock Exchange. Sydafrika är ett land med bland annat stora fyndigheter av diamanter och uran. För en kort introduktion av Sydafrika som investeringsland och de investeringar som skett inför VM, se nedanstående klipp från CNBC.com.

En investering i Sydafrika (MSCI Sydafrika topp-10) respektive Market Vectors Afrika (topp-10) inkluderar följande bolag, se nedanstående sammanställningar:

MSCI Sydafrika (topp-10)

[table id=49 /]

Market Vectors Afrika index (topp-10)

[table id=50 /]

ETFSverige.se har valt ut två ETF:er från Tyskland (noterade på XETRA) samt tre ETF:er från USA (noterade på NYSE).

 [table id=51 /]

Källa: AuM och utveckling, Bloomberg, 12 juni 2010

För ytterligare artiklar om Afrika och Afrikafonder, se länkar nedan:

 

Kommentarer är avstängda.