ETFSverige
Hem » ETF marknaden, Featured, Headline

Storstryk för de aktiva Sverigefonderna (igen)

2 juli 2013 En kommentar

299648_thats_lame_bad_andor_stupiNär man analyserar utvecklingen för de breda Sverigefonderna avseende det första halvåret i år framkommer en tydligt bild. Traditionella aktiva fonder håller inte måttet. Trots att sex månader är en kort analysperiod framkommer egentligen samma bild som tidigare år. Efter avgifter klarar inte majoriteten av de aktiva Sverigefonderna att leverera en högre avkastning än index.

Av de tio bästa Sverigefonderna i år är endast tre aktivt förvaltade. De aktiva alternativen intar plats 2,3 (samma förvaltare) och 9. Övriga vinnare är antingen rena indexfonder, ETF:er eller semi-passiva aktiefonder.

Jag är inte förvånad. Indexfonderna lyckas bättre än snittet över tid, det har vi sett i många år och det speglas i vår rating,” säger Jonas Lindmark, analyschef på fondsajten Morningstar till Dagens Industri (för artikeln i sin helhet se länk nedan).

Jag har använt mig av samma tabell som Dagens Industri men jag har även lagt till egna kolumner: Investeringsstil, Underliggande index och årlig avgift. För vinnarna hittills i år, se nedan tabell.

[table id=667 /]

 

Källa: Morningstar, Dagens Industri. Utveckling fram till den 27 juni 2013

Vad är slutsatsen? Jonas Lindmark på Morningstar säger precis samma sak som jag själv har sagt under en längre tid.

”..småsparare bör helt och hållet undvika breda, aktivt förvaltade Sverigefonder. Jag tycker man ska köpa indexfonder för att komma åt storbolagen och aktivt förvaltade småbolagsfonder för att komma åt de mindre bolagen”.

För artikeln i sin helhet

http://www.di.se/artiklar/2013/7/1/fondforvaltarna-missade-index/

Övriga

http://www.morningstar.se/Articles/Chronicle.aspx?title=indexfonder-ovantat-ofta-vinnare

Kommentarer »

  • JS skrev:

    Hur många gånger ska finanskollektivet få stryk av indexfonder innan man ger upp undrar man? Nyckeln till framgångsrik kapitalförvaltning är att minimera omkostnaderna. //j