ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Ytterligare en fond med inriktning mot Cybersäkerhet har lanserats

8 juli 2015 Inga kommentarer

Ytterligare en fond med inriktning mot Cybersäkerhet har lanseratsYtterligare en fond med inriktning mot Cybersäkerhet har lanserats

Ytterligare en fond med inriktning mot Cybersäkerhet har lanserats För att bekräfta att cybersäkerhet, IT-säkerhet eller vad vi nu vill kalla det, är ett av de hetaste investeringsområdena under 2015 så kommer ännu en ETF med inriktning mot cybersäkerhet. Ytterligare en fond med inriktning mot Cybersäkerhet har lanserats under veckan av ETF-utgivaren First Trust som noterade sin First Trust NASDAQ CEA Cybersecurity ETF (NasdaqGM: CIBR). CIBR är den andra börshandlade fonden med fokus på cybersäkerhet som lanserats sedan PureFunds ISE Cyber Security ETF (NYSEArca: HACK) började handlas i november 2014.

HACK kom snabbt att bli en favorit, både bland institutioner och privatpersoner som har vräkt in pengar in denna börshandlade fond. Den 10 juni 2015 hade HACK 928 MUSD under förvaltning, en dryg vecka senare, den 18 juni uppgick beloppet till över en miljard dollar och överstiger nu mer än 1,2 miljarder dollar. Det tog således HACK mindre än åtta månader att allokera ett kapital på över en miljard dollar, vilket gör denna ETF till en av de snabbast växande börshandlade fonderna i modern tid.

CIBR har valt ett annat index än HACK

Den nya ETFen CIBR kommer att replikera utvecklingen av Nasdaq CEA Cybersecurity Index, ett helt nytt index som lanserades den 23 juni 2015. Nasdaq CEA Cybersecurity Index är framtaget för att följa utvecklingen av företag som är verksamma inom cybersäkerhet inom teknologi och industrisektorerna.

Detta begrepp omfattar framförallt företag som är iblandade i byggandet, implementeringen och förvaltningen av olika typer av säkerhetsprotokoll som används i privata och offentliga nätverk, datorer och mobila enheter där de ger skydd för dataintegriteten och nätverksamheten.

I spåren av en ström av IT-säkerhetsbrott som har drabbat den offentliga och privata sektorn under året, till exempel den hackning där statligt anställdas personuppgifter stals i USA under våren, har IT-säkerhetsaktierna fått en ökad uppmärksamhet. Detta har inneburit att aktiekurserna har stigit. Även om aktiekurserna har backat som en följd av den globala oron har HACK gett sina aktieägare en värdeökning på 12,4 procent i år, mer än tre gånger vad Nasdaq Composite har levererat.

Cybersäkerhet har fått en ökad uppmärksamhet efter den senaste tidens säkerhetsöverträdelser. Det är mycket sannolikt att anta att cyberbrott kommer att öka i omfattning. Det talas om årliga kostnader för samhället på cirka 575 miljarder dollar. Den globala marknaden för IT-säkerhet förväntas ha en årlig tillväxttakt på 10,3 procent från 95,6 miljarder 2014 till 155 miljarder 2019.

Detta är CIBR

CIBRs underliggande index består av aktier i 34 företag, däribland AhnLab, Akamai (NasdaqGS: Akam), Check Point Software (NasdaqGS: CHKP), Cisco Systems (NasdaqGS: CSCO), CyberArk (NasdaqGS: CYBR) och FireEye (NasdaqGS: Feye), enligt Nasdaq uppgifter.

För att kunna ingå i detta index måste företagen ha ett lägsta marknadsvärde om 250 MUSD, en daglig omsättning i sina aktier om minst en miljon USD under det senaste kvartalet och en free float på minst 20 procent.

CIBR och HACK kommer sannolikt att följas av flera andra börshandlade fonder som väljer att fokusera på cybersäkerhet. Sedan tidigare har förvaltaren Direxion som är mest känt för sina ETFer med hävstång och inverterade börshandlade fonder, meddelat att bolaget avser lansera en hävstångsprodukt av HACK, både en BEAR och en BULL-variant. Ytterligare en fond med inriktning mot Cybersäkerhet har lanserats, men det blir knappast den sista ETFen med denna inriktning.

Förväntad tillväxt inom IT-säkerhet

Förväntad tillväxt inom IT-säkerhet

Källa: First Trust

Kommentarer är avstängda.