ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Volatilitetsindex stiger på börsoro

4 oktober 2014 En kommentar

Volatilitetsindex Volatilitetsindex stiger på börsoroVolatilitetsindex stiger på börsoro

Volatilitetsindex stiger på börsoro. Börshandlade fonder (ETFer) som är kopplade till utvecklingen på CBOE Volatility Index, eller ”VIX”, också känt som orosindex steg under veckan efter det att vi torsdags såg den största nedgången på åtta veckor på den amerikanska börsen. Volatilitetsindex stiger på börsoro bland annat på grund av stora utförsäljningar av aktier i Apple och på en ny vändning i det ryska dramat.

För den som önskar ta en position i detta index finns en rad olika produkter, till exempel iPath S&P 500 VIX Short Term Futures ETN (NYSEArca: VXX), en ETN, och ProShares VIX Short-Term Futures ETF (NYSEArca: VIXY). Mer aggressiva investerare kan använda ProShares Ultra VIX Short-Term Futures (NYSEArca: UVXY) en hävstångsprodukt som ger den dubbla kursrörelsen.

 

CBOE Volatility Index

VIX Stockletter

Källa Stockletter.se

 

VIX handlades omkring 16,0 under förra veckan. VIX rör sig oftast högre när aktierna faller. Många investerare väljer att köpa säljoptioner på S & P 500 i syfte att skydda sin portfölj, men det går som sagt att använda med både ETFer och ETNer också. Trots den senaste tidens uppgång i VIX indexet fortfarande handlas det runt det historiska genomsnittet.

VIX hoppade på farhågor om en korrigering marknaden efter S & P 500 upplevde sin största nedgång sedan april som Apple aktier försvagats på problemen med sin nya smartphone och oro för att Ryssland skulle kunna attackera utländska tillgångar.

Marshall Front, Chief Investment Officer på Front Barnett Associates LLC, gick nyligen ut och sade att vi kan förvänta oss ett fall på aktiemarknaden med fem procent med detta sammanflöde av faktorer som kan komma att ha en negativ inverkan på investerarnas psykologi eller geopolitiska faktorer som verkar förlora kontrollen. Han sade att han inte anser att dagens aktiemarknad är undervärderad, och det tillsammans med rykten om att det ryska parlamentet godkänt konfiskering av utländska investeringar samt Apples misslyckande med den nya iPhone6 som tynger tekniksektorn samtidigt som försäljningen varaktiga varor visade sig vara mycket svag, varför det finns anledning att oroa sig.

Dessutom faller priset på tillgångar som råvaror, tillväxtinvesteringar, högavkastande obligationer och Small Cap-aktie, något som avslöjar en minskande riskaptit och lägre förväntningar på den globala tillväxten hos investerarna.

Det dåliga resultatet är ett förebud om en lägre likviditet på aktiemarknaderna, men kan också vara en signal om att vi befinner oss i slutet av en period av överavkastningar och att vi i framtiden kommer att tvingas vänja oss vid en högre volatilitet.

Under sommaren 2014 kunde vi se hur VIX handlades till en nivå på 10,3 vilket är den lägsta nivån på sju år, och är ett tecken på att marknaden hade en enorm tillförsikt. Investerare bör vara medvetna om att VIX-relaterade ETF: er är utformade för att spåra CBOE Volatility Index terminskontrakt, inte spotpriset på VIX. Det är en mycket viktig skillnad.

Volatilitetsprodukter ”rullar” kontrakten för att bibehålla exponering för VIX terminerna. Följaktligen kan dessa ETFer och ETNer förlora pengar på denna handel då terminskontrakt längre in i framtiden är dyrare än frontmånadens kontrakt, eller när marknaderna sägs vara i ”contango.”

iPath S&P 500 VIX Short Term Futures ETN (NYSEArca: VXX)

Kommentarer »

  • ETFSverige » Blogg arkiv Vinnare och förlorare ETFer vecka 29 2015 skrev:

    […] iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (NYSEArca: VXX) -17,42 procent Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) -7,94 procent First Trust ISE-Revere Natural Gas ETF (NYSEArca: FCG) -6,09 procent Market Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSEArca: GDXJ) -5,3 procent Sprott Physical Silver Trust ET (NYSEArca: PSLV) -4,73 procent […]