ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Hävstångs ETF:er, Headline

VIX avslöjar att aktiemarknaden förväntar sig en stabil börs

2 februari 2016 Inga kommentarer

VIX avslöjar att aktiemarknaden förväntar sig en stabil börsVIX avslöjar att aktiemarknaden förväntar sig en stabil börs

VIX avslöjar att aktiemarknaden förväntar sig en stabil börs De ETPer, börshandlade produkter som spårar CBOE volatilitetsindex, VIX har upplevt stora utflöden, vilket tyder på att investerare räknar med mindre svängningar och en lugnare marknad framöver. Under januari 2016 var nettoutflödena från de mest populära ETPerna, ett certifikat och och en börshandlad fond, 850 MUSD. Ändå kunde VIX rapportera sin största uppgång sedan augusti 2015. Hur kan då aktiemarknaden förvänta sig en stabilare börs?

iPath S & P 500 VIX Short Term Futures ETN (NYSEArca: VXX) såg nettoutflöden på 381 MUSD medan ProShares VIX Short-Term Futures ETF (NYSEArca: VIXY) så utflöden på 30 MUSD. För hävstångs-ETFen, ProShares Ultra VIX Short -TERM Futures (NYSEArca: UVXY), noterades utflöden på 400 MUSD.

Under januari steg både VXX och VIXY med cirka 30 procent, medan UVXY stigit med 62 procent. Under tiden ligger VIX på nivån 22,5. Historiskt sett är detta högt, detta index brukar ligga intervallet 15 till 20.

VIX brukar inbland kallas för skräckindexet, och är en allmän indikator för investerarnas känslor för aktiemarknaden. Indexet mäter den förväntade eller implicita volatiliteten för Large Cap-optioner handlas på S & P 500-indexet. Börshandlade produkter som spårar VIX terminerna gör det möjligt för investerare att dra sig under stigande volatilitet eller hedga sig mot rusningar i detta index.

Vissa bedömare anser att aktiemarknaden är översåld och att centralbankerna kan komma att tvingas gå in för att stödja marknaderna. Historiskt sett har centralbankerna fungerat som stötdämpare och kommit till undsättning till aktiemarknaden. De har då antagit en duvaktig inställning, vilket kan förtydligas som att de kommer in och tar hand om situationen och räddar investerarna. Om så är fallet kommer ett agerande från centralbankerna att stabilisera aktiemarknaden och därmed minska den historiskt sett höga volatiliteten, i alla fall på kort sikt.

Efter de kraftiga utförsäljningarna har antalet blankningar i VXX och UVXY ökat enligt uppgift från Markit Data. Cirka 89 procent av alla andelar i VXX och 29 procent av alla andelar i UVXY var blankade, jämfört med endast 2,6 procent tidigare denna månad.

Samtidigt har VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN (NYSEArca: XIV), det certifikat som ger den inverterade dagliga avkastningen för VIX indexet noterat inflöden på över 440 MUSD under januari. En inverterad ETP, vare det är en ETF eller ett certifikat, gör det möjligt för investerarna att tjäna pengar när VIX indexet faller.

iPath S&P 500 VIX Short Term Futures ETN (NYSEArca: VXX)

Kommentarer är avstängda.