ETFSverige
Hem » Börsen

Välj rätt fond för högre avkastning

8 augusti 2019 Inga kommentarer

Att behöva investera tid i analys och försiktig planering är synonymt med aktier. Det talas sällan om att man behöver lägga ned någon väsentlig tid på att analysera fonder när det är dags att investera.

Det är förhållandevis rätt att den tid man behöver lägga ned på analys av fonder inte jämförs med aktier. Det innebär dock inte att man inte bör vara försiktig och navigera fondutbudet på bästa sätt.

Tanken med att investera, oavsett om det är fonder eller aktier, är att få en bra avkastning på sin investering. Om du inte får det kan du lika gärna låta pengarna ligga på ett sparkonto för att minimera risken som finns på marknaden.

Använd inte investerade pengar för oförutsedda utgifter

Du bör alltid tänka på att om du investerar dina pengar i aktiemarknaden så ska du ha en lång tidshorisont. Ifall börsen går så vill man ogärna sälja av sitt innehav just då. Därför är det viktigt att ha en del pengar lättåtkomligt som kan täcka en oförutsedd händelse, som att bilen går sönder.

Ifall en oväntad utgift skulle inträffa och du inte har en tillräckligt stor buffert så finns det möjlighet att låna pengar snabbt utan säkerhet. Ett mindre lån utan UC kan rädda en akut situation och utgöra en nödlösning. Även om det så klart är bättre att ha en stor buffert så kan det vara bra att veta att den möjligheten finns.

Fonder hjälper dig med riskspridningen

Att vara påläst är a och ö när det gäller att investera i aktier, både bokslut och prognoser om de företag du vill investera i är nödvändiga. Det är inte riktigt fallet med fonder, det är just därför som fonder finns.

Med en fond sprids risken automatiskt och du har en fondförvaltare som är specialist och jobbar med att investera åt dig på heltid. De fonder du väljer att investera i kan dock göra en riktigt stor skillnad när det gäller din avkastning.

Om du är ny till allt vad sparande heter kan en stabil indexfond vara rätt för dig. Du kan fortfarande välja vilken typ av fond du vill investera i men se till att den har låg avgift samt att sprida risken mellan olika marknader.

Om du dock redan har investerat i svenska fonder och sedan lägger pengar i en svensk indexfond, så har riskspridningen nödvändigtvis inte ökat. En globalfond kan då vara bättre.

Risk, tid och avkastning

Du bör alltid tänka på de tre grundstenarna när det gäller investering: risk, tid och avkastning. Att kalkylera risken är grundläggande men den måste alltid jämföras mot den potentiella avkastningen som finns. Och de två gemensamt måste beräknas mot hur lång tid du kommer att investera.

Om du väljer att investera över tio år måste din strategi vara annorlunda mot om du endast vill investera under två till fem år.

Välj alltid rätt fondmäklare. Det är grundläggande att se till att du är informerad om hur de investerar och sköter dina pengar. Läs noggrant om fonden och dess riskprofil och strategier innan du investerar.

Kommentarer är avstängda.