ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Valet i Spanien sänker aktiemarknaden

23 december 2015 En kommentar

Valet i Spanien sänker aktiemarknadenValet i Spanien sänker aktiemarknaden

iShares MSCI Spain Capped ETF (NYSEArca: EWP), den största av de börshandlade fonder som replikerar aktiemarknaden i Eurozonens fjärde största ekonomi sjönk till sin lägsta nivå på ett år sedan helgens valresultat ser ut att bli slutet för Spaniens tvåpartisystem. Valet i Spanien sänker aktiemarknaden när det konservativa partiets nuvarande premiärminister Mariano Rajoy fick det största antalet röster men ändå kom att förlora sin majoritet.

Socialisterna fick näst flest röster, medan antiåtstramningspartiet Podemos, som bildades så sent som förra året, knep tredjeplatsen, rapporterar CNN. Landets nästa regering kommer sannolikt att bli en koalition av partier från hela det politiska spektrumet.

Tidigare under året tvingades Spanien och landets aktiemarknad att hantera frågan om den katalanska självständigheten. Katalonien svarar för nästan en femtedel av Spaniens BNP och en fjärdedel av exporten. Att förlora Katalonien skulle inneburit ett svårt slag för Spanien och landets förmåga att ta sig ur den långa recessionen som Spanien befinner sig i. Standard & Poors uppgraderade landets kreditbetyg till BBB +. Spanien är den fjärde största ekonomin i euroområdet bakom Tyskland, Frankrike och Italien.

Utöver iShares MSCI Spain Capped ETF (NYSEArca: EWP) kan de investerare som tror på den spanska aktiemarknaden också välja att investera i SPDR MSCI Spain Quality Mix ETF (NYSEArca: QESP), som är ett alternativ till den kapitalvägda börshandlade fonden EWP. QESP ingår i SPDRs serie Quality Mix ETFer som försöker att ge sina ägare en överavkastning genom att köpa aktier i företag som kännetecknas av låg skuldsättning, stabil resultatutveckling och andra” kvalitetsmått.

QESP är också starkt viktat mot den finansiella tjänstesektorn med en vikt på 33,5% till den gruppen. Denna Spanien ETF erbjuder också en viss exponering som är till fördel om det spanska konsumenterna börjar handla mer. Tio (10) procent av denna ETFs kapital har allokerats till konsumentsektorn.

Rajoy har gjort det klart att han kommer att försöka bilda en ny regering, men förhandlingarna med de rivaliserande partierna kan visa sig vara komplicerat med tanke på landets splittrade politiska landskap. Även om han klarar av att bilda en regering är det sannolikt att denna kommer vara svag.

EWP har rasat med cirka 19 procent i år, vilket faktiskt är bra för en av de ETFer som spårar aktier i PIIGS länderna.

Kommentarer är avstängda.