ETFSverige
Hem » Börsen

Ta lån via arbetsgivare

10 juni 2019 Inga kommentarer

Ta lån via arbetsgivare

Har du ett fast jobb och behöver ta ett blancolån? Det låter enkelt men bankerna brukar inte ge de bästa räntorna och är man ingen storkund är det alltför lätt att banken nekar blancolånet eftersom det är utan säkerhet. Ett annat sätt att få lånet är att gå vi arbetsgivaren.

Låneföretag som Moank erbjuder företag att hjälpa sin medarbetare. Via dem och liknande tjänster kan företag erbjuda sin anställda förmånligare lån. Alla kostnader kring lånet dras av nettolönen, allting sköts automatiskt av företaget.

När du tar ett lån av en arbetsgivare är det viktigt att undersöka och jämföra räntor och villkor. Det finns möjlighet att till och med låna helt utan ränta av arbetsgivaren. Men då  behöver du också se över marknadsräntorna. När du hamnar under dem blir lånet förmånsbeskattat, vilket innebär att du sedan kan göra avdrag i deklarationen men du kommer inte helt undan att betala något extra för lånet.

Har du en inkomst över 439 000 kronor betalar du även statlig inkomstskatt, förutom kommunalskatt och eventuell förmånsbeskattning. Alla dessa saker måste läggas samman för att du ska veta om lånet via arbetsgivaren är bättre än ett vanligt blancolån med högre ränta.

Det är också viktigt att komma ihåg att du är fortfarande ansvarig för lånet, din arbetsgivare kommer aldrig bli skyldig att betala tillbaka lånet om du inte kan. Avslutar du din anställning följer lånet helt enkelt med dig som ett vanligt blancolån och är inte längre kopplat till arbetsgivaren. Dock kan det vara bra att läsa vilka villkor som gäller när du avslutar din anställning, det kan förändra räntorna och lånevillkoren.

Kommentarer är avstängda.