ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Stora möjligheter bland små bolag

19 november 2015 Inga kommentarer

Small Cap Europe ETF Stora möjligheter bland små bolag Börshandlade fonderStora möjligheter bland små bolag

Den som tycker om mindre bolag bör se närmare på de börshandlade fonder som investerar i europeiska small caps, det finns stora möjligheter bland små bolag. De europeiska small caps företagen har en betydligt lägre värdering än sina amerikanska motsvarigheter samtidigt som de befinner sig i en stark tillväxtfas.

Säsongsmässigt är vi på gång in i en stark period för Small Cap-bolag där mindre företag ofta utvecklas bättre än de större företagen. Dels har dessa företag oftast en större tillväxt, dels är de inte lika välkända bland den stora massan av investerare vilket gör att det går att köpa dessa bolags aktier till attraktiva värderingar. Ofta är dessa mindre företag också sådana att de inte är lika känsliga för yttre händelser av makrokaraktär.

Det finns börshandlade fonder med fokus på småbolag

Den som väljer att investera genom börshandlade fonder kommer att upptäcka att det finns en rad ETFer med fokus på småbolag. Det kan bland annat nämnas iShares Core S&P Small-Cap ETF (NYSEArca: IJR) som följer utvecklingen av S&P SmallCap 600; Vanguard Small Cap ETF (NYSEArca: VB) som replikerar utvecklingen av CRSP US Small Cap Index, iShares Russell 2000 ETF (NYSEArca: IWM) som replikerar utvecklingen av Russell 2000 Index och Schwab U.S. Small-Cap ETF (NYSEArca: SCHA) som trackar Dow Jones U.S. Small-Cap Total Stock Market Index.

Small caps företagen har laggat under 2015

Eftersom small caps företagen har laggat under 2015 finns det ett antal analytiker som bedömmer att dessa aktier erbjuder en betydligt bättre värdering än de större företagens aktier. Wasif Latif, investeringschef med ansvar globala multi-tillgångar för hos USAA hävdar att amerikanska aktier i allmänhet kan vara övervärderade efter en flerårig börsuppgång och att investerare bör diversifiera sina portföljer med utländska tillgångar, det vill säga icke-amerikanska tillgångar.

Följaktligen kan investerare som vill kombinera Small Cap-bolag och med ett europiskt tema välja att investera i relevanta ETFer, inklusive WisdomTree Europe SmallCap Dividend Fund (NYSEArca: DFE), iShares MSCI Europe Small-Cap ETF (NasdaqGM: IEUS) och SPDR EURO STOXX Small Cap ETF (NYSEArca: SMEZ). DFE handlas till ett p/e-tal på 14,9, IEUS till ett p/e-tal på 17,3 och SMEZ till ett p/e-tal på 15,9 för 2015. Samtidigt handlas S&P 500 till ett p/e-tal på 18,5.

Dessa börshandlade fonder handlas alla i USA, och är nominerade i dollar. Den som är orolig för valutaeffekterna kommer inte bort från den risk som finns i att den svenska kronan skall försvagas mot dollarn, men kan i alla fall hedga sig mot valutarisken mellan dollarn och euron. Detta görs lämpligast genom att investera i valutahedgade börshandlade fonder. Bland de alternativ som finns kan nämnas WisdomTree Europe Hedged SmallCap Equity Fund (NYSEArca: EUSC) och iShares Currency Hedged MSCI Europe Small-Cap ETF (BATS: HEUS).
Både EUSC och HEUS försöker att minska de negativa effekterna av en deprecierande euro på avkastning. Emellertid kan dessa två börshandlade fonderna utvecklas sämre än icke valuta säkrade ETFer om euron stärks.

Kommentarer är avstängda.