ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Högre räntor och stigande råvarupriser gynnar Peru

29 februari 2016 Inga kommentarer

Högre räntor och stigande råvarupriser gynnar PeruHögre räntor och stigande råvarupriser gynnar Peru

Högre räntor och stigande råvarupriser gynnar Peru Äntligen goda nyheter för de latinamerikanska aktiemarknaderna, och därmed också de börshandlade fonder som följer dessa aktiemarknader. iShares MSCI All Peru Capped ETF (NYSEArca: EPU) steg kraftigt när landets centralbank höjde räntan. Högre räntor och stigande råvarupriser gynnar Peru och vi har sett stigande ädelmetallpriser på senare tid.

EPU speglar Perus status som en stor producent av ädelmetaller som guld och silver, men också av koppar. Denna börshandlade fond har allokerat 46,4 procent av sitt kapital till råvarusektorn, och 30,1 procent till finanssektorn. Ingen annan sektor har en vikt som överstiger 8,8 procent av kapitalet i denna ETF.

Tredje räntehöjningen i rad

Perus centralbank höjde nyligen räntan med 25 punkter till 4,25 procent, vilket är den tredje månatliga höjningen i rad. Samtidigt ser vi hur de stigande elpriserna bidragit till att inflationen nått den högsta nivån, 4,6 procent, på fyra år. Under januari låg den peruanska inflationen på 4,4 procent.

De stigande kurserna för denna landspecifika börshandlade fond som oss veterligen är den enda ETF som följer den peruanska aktiemarknaden, kom endast några månader efter det att Peru hotats av en nedgradering från emerging market till frontier market. Indexleverantör MSCI hade tidigare varnat för att Peru var i fara att förlora sin status som tillväxtmarknad och att degraderas till frontier market. MSCI har emellertid under början av februari bekräftade att Peru kommer att kvarstå bland tillväxtmarknaderna. Risken för nedgradering kvarstår emellertid.

MSCI varnade för nedgradering redan i augusti

MSCI varnade i mitten av augusti 2015 att Peru skulle kunna nedgraderas till frontier market eftersom endast tre värdepapper från landet uppfyllde kravet på storlek och likviditetskravet för tillväxtmarknadsstatus”, enligt Emerging Equity.

Capital Economics säger i en nyligen publicerad analys att företaget räknar med att inflationen i Peru kommer att lätta under det andra kvartalet 2016, men erkänner samtidigt att dagens inflationstakt är högre än de väntat sig. Den skenbara ökningen av inflationsförväntningarna är ett bekymmer och deprecieringen av den peruanska solen, som har minskat med ytterligare tre procent mot dollarn sedan början av året, kommer att lägga tyngd till det redan höga pristrycket i Perus ekonomi.

Capital Economics fortsätter sedan med att säga att den ekonomiska återhämtningen samlar kraft, och att den tidigare prognosen om en höjning av styrräntan med 0,25 procent inte längre gäller längre. Istället räknar Capital Economics med höjningar på 75 punkter under året vilket skulle ta den peruanska styrräntan till fem procent.

Kommentarer är avstängda.