ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

Spelet om råoljan fortsätter

9 februari 2016 Inga kommentarer

Spelet om råoljan fortsätter OljeprisetSpelet om råoljan fortsätter

Med ett pris på oljan som ligger runt 30 USD per fat har många aktörer valt att köpa oljerelaterade börshandlade fonder då de satsar på att marknaderna är översålda. Många förvaltare har ökat sin exponering mot oljan och spelet om råoljan fortsätter.

Enligt U.S. Commodity Futures Trading Commission uppgår de totala satsningarna på råolja till den högsta nivån sedan U.S. Commodity Futures Trading började publicera data under 2006. Den kombinerade långa och korta positionerna West Texas Intermediate crude steg till 497 280 termins- och optionskontrakt under veckan som avslutades den 2 februari. Denna myndighet arbetar med sjudagarsveckor men inte med kalenderveckor. Det stora antalet termins- och optionskontrakt speglar båda sidors övertygelse, de som tror att vi har sett en botten och de som tror att oljepriset kan falla ytterligare.

På ETF-marknaden ser vi att många investerare tror på en uppgång i oljepriset. Flera placerare har ökat sina haussesatsningar och är beredda på en potentiell uppgång i energipriserna. United States Oil Fund (NYSEArca: USO), en börshandlad fond som spårar West Texas Intermediate råolja terminer har sett inflöden på 876 MUSD sedan den 1 januari 2016. ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: UCO), en ETF med hävstång som ger investerarna två gånger den dagliga förändringen i priset på West Texas Intermediate råolja terminer har sett inflödet på 183 MUSD medan VelocityShares 3x Long Crude ETN (NYSEArca: UWTI) ett certifikat som ger placerarna 300 procent av den dagliga prisförändringen av West Texas Intermediate råolja terminer har noterat inflöden om 356 MUSD.

Satsar på ett minskat utbud

Ser vi framåt kan de stora inflödena till oljerelaterade börshandlade produkter vara en satsning på en potentiell minskning av utbudet från de stora oljeproducerande länderna. Sex medlemmar i OPEC, organisationen för de oljeexporterande länderna, och två icke-medlemmar kan delta i ett extra möte för att ta itu med eventuella förändringar av produktionen.

Dessa ansträngningar att komma att leda till en överenskommelse mellan OPEC och länderna utanför OPEC, något som har ökat optimismen. Sannolikheten för framgång är luten, men det är ett tecken på att det vidtas åtgärder vilket är efterlängtat.

Oljemarknaden har drabbats av ett globalt försörjningsöverflöd under det senaste året. Enligt Energy Information Administration steg de amerikanska råoljelagren med 7,79 miljoner fat till 502 miljoner under veckan som slutade den 29 januari 2016. Detta är den högsta nivån sedan 1930. Spelet om råoljan fortsätter och följs med spänning världen över.

Oljepriset

Kommentarer är avstängda.