ETFSverige
Hem » Börsen

Spelbörserna – Ett alternativ till traditionellt spelande

19 augusti 2019 Inga kommentarer

Hos ett traditionellt spelbolag spelar du mot huset, det vill säga spelbolaget, som har professionella oddssättare. Dessa oddssättare justerar hela tiden oddset baserat på flera olika faktorer. I första hand justerar de oddsen beroende på hur stora summor som satsats på respektive lag, men också direkta faktorer som skador och avstängningar på spelare i lagen påverkar hur oddsen sätts. Om du förlorar tillfaller din insats spelbolaget och om du vinner betalas vinsten ut av bolaget. Denna typ av spelbolag är idag den vanligaste på bland de bolag som är licensierade

Denna typ av spelbolag är dock inte de enda som finns på marknaden. Ett modernt alternativ som blir mer och mer populärt att spela på är en så kallad spelbörs, som är att definiera som en marknadsplats likt en aktiebörs, där köpare och säljare möts för att köpa och sälja till marknadspris. Skillnaden är att istället för värdepapper är det odds på bland annat fotbollsmatcher och hästkapplöpningar som köps och säljs. Som kund hos en spelbörs kan man välja mellan att placera spel eller att själv erbjuda odds på matcher och event.

Så fungerar det

Det kan exempelvis vara fotbollssupportern Johnny, som genom Betfairs spelbörs erbjuder dig ett odds som är betydligt högre än vad det traditionella spelbolaget erbjuder. Om vi tar en exempelmatch mellan Arsenal och Manchester United i Engelska Premier League, där ett traditionellt spelbolag erbjuder 2.25 på hemmaseger. Johnny är däremot övertygad om att Manchester United tar minst en poäng i det tuffa bortamötet och erbjuder därför andra spelare ett odds på 2.45 för en hemmaseger. Det Johnny gör i detta fall kallas på branschspråk för att ”boka” ett spel, det vill säga att han väljer att ikläda sig rollen som spelbolag och erbjuda spel på att ett lag inte vinner matchen.

Du finner ett stort värde i Johnnys odds och placerar ett spel på en Arsenal-seger. Detta kallas på spelbörsen för att ”backa”, det vill säga att du placerar dina pengar på det laget som du tror kommer att vinna matchen. När sedan anfallaren Alexandre Lacazette avgör matchen till Arsenals favör genom att skruva in en frispark i krysset bakom David de Gea blir din nettovinst högre eftersom oddset du spelade på var högre än hos de traditionella spelbolagen.

Spelbörsernas idé

Det är med andra ord vanligt att hitta betydligt bättre odds på en spelbörs än ditt vanliga spelbolag. Hur tjänar då bolaget som driver spelbörsen pengar på detta, när de inte själva erbjuder spel kanske du då undrar? På alla spel som läggs tar bolaget som driver spelbörsen, likt en börsmäklare, ut en kommission på några procent av nettovinsten som betalas ut till spelaren efter ett vunnet spel. En spelbörs tar därför aldrig några egna risker när de erbjuder spel på en marknad, till skillnad från de traditionella spelbolagen som själva erbjuder odds och drabbas av förluster om det lag som flest spelat på skulle vinna matchen. Jag hoppas att detta har klargjort lite tydligare vad en spelbörs innebär och vilka alternativ detta kan ge spelaren i det långa loppet.

Kommentarer är avstängda.