ETFSverige
Hem » Börsen, ETF marknaden, ETF:er, Featured, Flöden och utveckling, Headline

S&P degraderar Marocko till Frontier market

19 november 2014 Inga kommentarer

Marocko ETF S&P degraderar Marocko till Frontier marketS&P degraderar Marocko till Frontier market

S&P degraderar Marocko till Frontier market S & P Dow Jones Index meddelade på onsdagen resultatet av sin ny klassificering av olika länder och marknader. Ett resultat av detta är att Marocko har degraderats från tillväxtmarknad, så kallad emerging market, till frontier market.

Marocko degraderas till frontier market status eftersom bristen på likviditet i den marockanska aktiemarknaden är en viktig fråga för marknadens aktörer och ”den nedåtgående trenden i likviditeten på marknaden under de senaste åren inte i linje med andra tillväxtmarknader, vilket gör det mer lämpligt att klassificera Marocko som frontier market säger S & P Dow Jones Index i ett uttalande.

Fem börshandlade fonder erbjuder närvarande exponering mot Marocko. Det är emellertid inte sannolikt att det kommer att ha en stor inverkan på ETF S & P: s beslut att flytta ned Marocko till frontier market status eftersom de ETFer som har största vikt mot denna nordafrikanska nation – Market Vectors Africa Index ETF (NYSEArca: AFK) och WisdomTree Middle East Dividend Fund (NasdaqGM: GULF) – replikerar sina egna index. Dessa börshandlade fonder är dessutom regionala ETFer, inte explicit tillväxtmarknader eller frontier markets ETFer.

MSCI anser redan Marocko vara en frontier market som markeras av landets 5,4% vikt i iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM). S & P Dow Jones Index är den andra indexleverantör sedan september att tillkännage en degradering Marocko till frontier market status klassificering.

I september i år degraderade FTSE Group, indexeringsenheten vid London Stock Exchange, Marocko till frontier market status från landets tidigare sekundära tillväxtmarknadsklassificering. S & P Dow Jones sade också att det kommer att fortsätta att klassificera Egypten som en tillväxtmarknad. Olika indexleverantörer har klassificerat landet är en kandidat för degradering till frontier market, men hittills bara Russell Investments har gjort ett tillkännagivande om detta.

Kommentarer är avstängda.